Det har været en stor fredericiansk sportsuge. Det er blevet til triumfer i Triathlon, den flotteste kamp længe af FC Fredericia, der leverede Superliga-klasse og onsdag indviede Fredericia Håndboldklub thansen Arena med et brag. Man skal dog huske at bakke op om sporten, og ikke tage succesen for givet.

Sporten blomstrer i Fredericia. Fredericia har tidligere haft store traditioner indenfor triathlon, og jeg husker selv, da jeg var mindre og stod tidligt op for at tage til Østerstrand i forbindelse med den officielle start til de store triathlonstævner i Fredericia. Byen summede af liv, og det var et af årets højdepunkter for byen dengang, når de store stævner kom. Det samlede folket.

Andreas Schilling
Arkivfoto. Andreas Schilling, da han blev nordisk mester i 2017 i Fredericia.

Triathlon blomstrer også i Fredericia i disse år. Vi har lokale helte som Andreas Schilling og Alberte Kjær, der i lørdags vandt de nordiske mesterskaber på sprintdistancen i netop hjembyen. De satser begge benhårdt på i 2020. De føler begge en stor ære i at vinde i hjembyen, har de udtalt. Derfor er det også fedt at se, når der bliver bakket godt op om triathlonstævner, når de afholdes i Fredericia. Niveauet er ikke helt som i storhedstiden i 00’erne, men alting tager tid at genopbygge.

FC Fredericia
Arkivfoto. Sådan så det ud, da næsten 4.000 tilskuere så FC Fredeicias pokalsemifinale mod Silkeborg IF d. 25. april. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Et hold, som har fortjent opbakning, er FC Fredericia. De er på en aktuel fjerdeplads i NordicBet Ligaen, landets næstbedste fodboldrække, men når de rammer dagen, som de gjorde i den seneste kamp mod HB Køge, har de klasse, virkelig stor klasse. Jeg vil gå så langt at kalde det Superliga-klasse, og det ikke bare til en dukseplads og så retur igen. Det fredericianske mandskab spiller en omgang underholdende fodbold, og der bliver samtidig fightet til den store guldmedalje, og derfor kan man undres, når man ser opbakningen til kampene på Monjasa Park. Der burde som minimum være 1.000 tilskuere i gennemsnit over en hel sæson i NordicBet Ligaen, men det er ikke tilfældet.

FC Fredericia har forsøgt adskillige initiativer til at få flere mennesker på stadion, og også forsøgt at etablere en fanklub, men uden held. Det er hele kulturen i byen, der skal ændres. Fredericia er pr. tradition ikke en by, hvor man tager på Monjasa Park og ser fodbold, og det er synd og skam. Holdet fortjener opbakning i Superliga-klasse med det spil de særligt har leveret på store pokalaftener som mod AGF, AaB og også i den seneste kamp mod HB Køge.

Der var fremragende stemning på lægterne, da Fredericia Håndboldklub indviede thansen Arena i onsdags, hvor 1.825 tilskuere var til stede. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Et hold, der har stor opbakning, er Fredericia Håndboldklub. Til indvielsen af thansen Arena onsdag aften, var der næsten fuldt hus med 1.825 tilskuere. Ganske vist med gratis entré, men det var mod de glade amatører fra HEI en onsdag aften klokken 20:00. Med andre ord ikke på et særligt publikumsvenligt tidspunkt, og ej heller mod en attraktiv modstander. Generelt kunne man overveje at lave setups, der får folk til at elske sporten og komme lige meget hvad. Gratis entré kan lyde som en dårlig forretning, men helt ærligt – der findes ikke mange klubber ud over toppen af poppen, som engelske, tyske, spanske, italienske og få danske topklubber herhjemme, der har en stor forretning ved billetsalget. Det er passé. Det vil nok være en bedre forretning med fyldte haller og stadioner, som får sponsorerne til at elske oplevelsen, og dermed betale de store kroner til klubberne.

Det hele var selvfølgelig nyt og spændende i thansen arena, men pr. tradition har FHK altid haft stor opbakning. I den seneste sæson havde de også flest hjemmebanetilskuere i hele 1. division med et gennemsnit på 738 tilskuere, hvilket endda blev trukket ned af renoveringen af arenaen. Når det igen bliver “hverdag” i FHK skal opbakningen derfor nok stadigvæk være der, særligt med det opløftende spil de viste mod HEI, og viste, at de mener det alvorligt, når det snakkes håndboldliga.

Den sportslige uge i Fredericia endte med en succes, men husk at bakke op om byens sports – også når det ikke er en dans på roser.

-PVA-

Annonce