De 19 PH-lamper, som forleden blev stjålet fra Harteværket ved Kolding – Danmarks første større vandkraftværk – er dyrere end først antaget.

”I første omgang anslog vi værdien til 5.500 kr. pr. lampe, men efter at have været i kontakt med lampeproducenten Louis Poulsen har vi fundet ud af, at lamperne er endnu mere værd. Vurderingen pr. lampe er 15.000 kr.,” siger projektchef Cecilie Røner fra Harteværket.

Den største ærgrelse er dog, at de stjålne PH-lamper reelt er uerstattelige, idet de formentlig er specialfremstillet til Harteværket.

”De smukke PH-lamper er en del af kulturarven på Harteværket, hvor vi i øjeblikket er ved at skabe et moderne oplevelses- og aktivitetscenter. Derfor håber vi selvfølgelig, at lamperne dukker op igen,” forklarer Cecilie Røner.

Lamperne blev stjålet ved et indbrud på Harteværket natten til torsdag. Indbruddet er tydeligvis begået af professionelle. Lamperne er fjernet fra et område af Harteværket, hvor publikum normalt ikke har adgang, og nogle af lamperne hang i otte meters højde tæt ved højspændingsledninger.

”Tyveriet er naturligvis meldt til politiet. Herudover har vi adviseret auktionshusene, så de kan informere politiet, hvis de får lamperne tilbudt. Endelig håber vi naturligvis, at offentligheden vil holde øjnene åbne og hjælpe os med at få de uerstattelige lamper tilbage,” siger Cecilie Røner.

De stjålne lamper minder i form om PH’s 4,5-4 pendel, men er lidt større. Skærmene er hvide, mens ophænget er silkemat brunt og udført i kobber.

Hvis du ved noget om tyveriet, så kontakt venligt politiet ved at ringe 114.

Læs: Politiet efterlyser uerstattelige PH-lamper med snart 100 år på bagen