Kommunaldirektør Steen Vinderslev og borgmester Johannes Lundsfryd Jensen er klar til at arbejde med Middelfarts nye visioner, og det sker med en kommune i topform, mener makkerparret.

Solen skinner på Kulturøen, hvor Steen Vinderslev og Johannes Lundsfryd Jensen kommer gående fra rådhuset for at tale om visionerne for Middelfart Kommune, men også for at høre Steen Vinderslev om at være tilbage i Middelfart Kommune.

Steen Vinderslev, kommunaldirektør i Middelfart Kommune. Foto: AVISEN

– Det har været forrygende at vende tilbage. Den første dag var der folkeafstemning om EU-forsvarsforbeholdet, hvilket betød, at Johannes, borgmesteren og jeg, var på rundtur til valgstederne. Der mødte jeg mange dygtige og engagerede fra lokalsamfundet. Det gælder både de mennesker fra foreninger, politikere og erhvervsvirksomhedsfolk. Det var simpelthen en positiv oplevelse, konstaterer kommunaldirektøren, der er tilbage i kommunen, han elsker.

– Det var rart at få den geografiske rundtur i Middelfart Kommune, fordi så bliver man bekræftet i, at det er et rigtigt smukt sted i Danmark, siger Steen Vinderslev.

Den stærke erhvervsudvikling og bosætning er fortsat i Middelfart Kommune, og det giver flere opgaver, som Steen Vinderslev er klar til arbejde med.

– Noget af det, som jeg kan se, at byrådet er rigtig optaget af, er hvordan vi får skabt en stærk erhvervsudvikling, hvordan vi får styrket turisterhvervet og en stærk bosætning i vores lokalsamfund. Det er nogle opgaver, som jeg glæder mig rigtig meget til at kaste mig over, fortæller han.

Et vigtigt aspekt i Middelfart Kommunes arbejde er den grønne omstilling.

– I forhold til erhvervsudvikling tænker jeg, at det er vigtigt, at vi bliver ved med at se om, vi kan udbygge samarbejdet med de virksomheder, som allerede er her, hvordan de kan være med til at drive udviklingen. Det er vigtigt at arbejde sammen med dem om, hvordan vi i fællesskab kan drive den grønne omstilling. Der er det også vigtigt at sørge for, at de mange investeringer, som virksomhederne laver i disse år, at de rent faktisk også blive placeret i vores lokalsamfund. Det er et spor, siger Vinderslev og tilføjer:

– Et andet spor er, at vi er ved at have fyldt mange af de arealer op, som vi har. Derfor tror jeg, at det bliver en vigtig opgave for mig, byrådet og de folk, der arbejder på det tekniske område at finde ud af, hvordan vi får skabt endnu mere plads til byudvikling og erhvervsudvikling på en måde, så vi bliver ved med at have et område, der har en høj fysisk kvalitet, hvilket er noget af det, som jeg lægger meget vægt på.

Det er gået stærkt med bosætningen og det giver mange kommunale opgaver, men også mange muligheder, mener kommunaldirektøren:

– I forhold til bosætning, så tænker jeg, at det er gået og går rigtig stærkt i de her år. Vi har nogle gamle erhvervsområder, som vi skal have kigget ind i. Vi står lige nu her tæt på Trafikhavnen, som var noget af det sidste, jeg var med til at lave købsaftale på for tre år siden, og der kommer til at ske rigtig meget der. Det vil jeg være rigtig tæt på, siger han.

Kommunen er i topform, og det skyldes blandt andet det lokale sammenspil som skal fortsætte:

– Jeg tænker, at vi ligger et rigtig godt sted i Danmark infrastrukturmæssigt. Dertil kommer det samarbejde, der lokalt mellem foreninger, erhvervsliv og forskellige interesseorganisationer er godt og noget, man kan bygge videre på. Vi har også mange lokale folk, der kan løfte meget, og det tænker jeg er en styrke at holde fast i. Det er vigtigt at have et stærkt lokalt sammenspil, når vi skal udvikle vores kommune, slutter Steen Vinderslev.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) Foto: AVISEN

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) ser frem til arbejdet med de nye visioner og ikke mindst de opgaver, der venter på flere områder.

– Vi har talt rigtig meget sammen med det nye byråd, hvor vi har 10 nye medlemmer ud af 25, der sammen de 15 garvede folk, der har været med i mange år, har talt om retningen fremover for Middelfart. Det er ikke fordi, det er epokegørende nyt, men går ind og stiller på tandhjulene for at fintune maskinen. Noget af det, vi ser ind i, er daginstitutionsområdet. Vi er i den lykkelige situation, at der bliver født rigtig mange børn i Middelfart Kommune, og der er mange, der flytter til. Det betyder, at vi skal have bygget nye daginstitutioner, vi skal have indført minimumsnormeringer, så alene de to opgaver er kæmpe opgaver på velfærdsområdet, siger borgmester Johannes Lundsfryd Jensen.

Rekordtilflytning

Middelfart Kommune er blevet frikommune på ældreområdet, hvilket giver mange nye opgaver, dertil kommer et år med rekordtilflytning.

– Vi er blevet frikommune på ældreområdet, hvor vi er i fuld gang med at lave massevis af konkrete handlinger til glæde for de ældre borgere. Derudover arbejder vi hårdt på erhvervsdagsordnen, både med tiltrækning af nye virksomheder, men også med vækst i de eksisterende virksomheder. Nedenunder ligger hele diskussionen om, hvordan vi får hænder nok. Der arbejder vi også med, at der bygges nogle boliger, så folk kan flytte hertil, og arbejde på arbejdspladserne, der også skaber liv til foreningerne, og giver en kommune, der er gang i, siger han og fortæller om en rekord:

– Sidste år havde vi en rekordtilflytning med 500 borgere. Det arbejder vi videre med, og det gør vi med omtanke. Den vækst vi skal have, skal være med omtanke, så vi tænker på klima, miljø, natur og biodiversitet, når vi udvikler kommunen.

Mange mennesker giver mange nye opgaver, og det skal Middelfart kunne løfte.

– Det er klart, at der ligger en stor opgave i forhold til de mindste børn, der skal passes i vuggestue, dagpleje og børnehave. Der har vi foreløbig planer om at bygge to nye daginstitutioner, måske får vi brug for en tredje også. Det er vigtigt, og det er vigtigt, at der er plads i vores skoler. Der er massevis af arbejde at få. Der er et rigt og stærkt foreningsliv, så jeg tænker, at den integrationsopgave kan vi lykkes med, mener borgmesteren, der fortæller, at der er en god dialog med borgerne:

– Vi har en god dialog og medvind i befolkningen. Vi har en dna i Middelfart, hvor vi trækker på samme hammel, og det prøver vi at holde fast i, så når vi udvikler, så sker det sammen med borgere, foreninger og virksomheder.

Den 1-3. september byder Middelfart Kommune igen på Klimafolkemødet, og det er en succes, der stadig vokser år for år.

– Det bliver fantastisk med klimafolkemødet. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Vi startede for to år siden med at lave nationale klimafolkemøder over flere dage. Der måtte vi kun være 500 mennesker, og det var vi så. Sidste år voksede mødet til, at der var 8-10.000. I år planlægger vi efter, at der kommer 13-15.000 mennesker for at diskutere klima. Der er mere end 100 arrangører fra hele landet fra øverste hylde. Vi får topklasse diskussioner, workshops og lignende. Vi har fået skabt en platform for at diskutere klima, som man kan tappe ind i, altså melde sig ind til arrangementer. For at nævne et eksempel, så vil der være 1200 skoleelever på Lillebæltsværftet, der taler om, hvordan flere kan blive interesseret i at tage en erhvervsuddannelse. Her bruges klima som løftestang, fordi der er brug for hænder, hoveder og fødder til at sørge for, at den grønne omstilling faktisk finder sted, her vil man tale med de unge om tage en erhvervsuddannelse, og sådan er der en masse mennesker, der kobler sig på dagsordenen, og det er sådan set det, der var visionen, slutter borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.