Onsdag den 3. november afholdt statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup pressemøde i sagen om slettede sms’er i forbindelse med granskningskommissionens arbejde vedrørende aflivning af mink.

1 time og 40 minutter stod statsministeren og justitsministeren og redegjorde for pressens spørgsmål. Der kom mange kritiske spørgsmål fra de fremmødte journalister – sågar forsøgte en enkelt at snige sig til ekstra spørgsmål ved at skifte plads i salen. Det vat spørgsmål som statsministeren havde vanskeligt ved at svare på.

Justitsministeren var med ved statsministerens side for at redegøre for offentlighedsloven. Af offentlighedslovens § 15, stk. 1, fremgår det nemlig, at dokumenter skal journaliseres i det omfang, dokumentet har betydning for en sag eller sagsbehandling i øvrigt, hvis det forelægger i endelig form.

Slettede sms’er i forbindelse med aflivning af mink

Justitsminister Nick Hækkerup udtalte, at sms’er ofte er så formløse, at de ikke skal journaliseres, jf. offentlighedsloven.

Statsminister Mette Frederiksen udtalte til pressemødet, at hun er ærgerlig over, at sms’erne er slettede, fordi hun gerne ville vise dem frem, så de kunne bruges i granskningskommissionens arbejde.

– Sms er et relativt brugt redskab på fleste arbejdspladser. Det er et fuldstændig almindeligt arbejdsredskab. En sms er hurtig tilgængelig, lød det fra Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen forklarede, at der i forbindelse med håndtering af Covid-19 er blevet kommunikeret meget, og kommunikeret hurtigt. Samtidig erkender statsministeren, at der er blevet begået fejl, også i forhold til hjemmelsspørgsmålet i minksagen.

Den vigtige departementschef – bedre kendt som 3xB, Barbara Beatrice Bertelsen

En vigtig figur i hele sagen om de slettede sms’er er departementschef Barbara Bertelsen, der dog fortsat har statsministerens fulde opbakning. På pressemødet kunne man forstå på statsministeren, at hun har 100 procent tillid til Barbara Bertelsen.

Statsministeren kommer på intet tidspunkt til at kritisere de sms’er som Bertelsen har sendt til departementschef Henrik Studsgaard, der vidnede i minkkommissionen den 21. oktober 2021.

Oppositionen kritiserer statsministeren

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, kommenterede umiddelbart efter pressemødet på Mette Frederiksens udtalelser vedrørende slettede sms’er.

– Regeringen forsøger at slette sine spor, lød det i en skarp vending fra Jakob Ellemann-Jensen.

Den konservative formand Søren Pape Poulsen pointerede, at der i hans tid som justitsminister ikke var præcedens for at slette sms’er. En kritik der er kommet frem fra flere tidligere ministre.

1 KOMMENTAR

  1. Igen afholder Statsministeren et pressemøde og fylder danskerne med usandheder. Flere ministerier vidste, at der ikke var lovhjemmel for at aflive minkene og den efterfølgende erstatning i Danmark, alligevel står hun og sige, at hun ikke vidste det, desuden står hun oven i købet og fortæller, at det er hendes nære veninde i inderkredsen, som har opfordret hende til at slette sms’s. Hvorfor er det ikke Efterretningstjenester, der foretager den sikkerhed? Hvorfor siger Justitsminieren under pressetmødet til Statsministeren, da der kommer et kritisk spørgsmål, at det skal hun ikke svare på? Danskerne ville have været i live uanset Mette Frederiksen under pandemien. Hun er en skamplet for Danmark.

Kommentarsporet er lukket