Måden det danske herrelandshold i håndbold vandt VM i håndbold på var unik – så unik, at jeg som sportsredaktør vil vove den påstand, at det er starten på en ny håndboldæra.

Ti kampe, ti sejre. Det er fakta ud for det danske herrelandshold, der udviste en form for aura over deres spil igennem hele VM-slutrunden, som jeg kun mindes Frankrig har haft i nyere tid.

Danskerne ville vinde for enhver pris. Der var en udstråling og fandenivoldskhed, som jeg ikke har set et dansk landshold have før, og det blev kombineret med spil fra en anden planet, når det hele har skullet afgøres.

Danmark var ikke på noget tidspunkt virkelig presset under slutrunden. Det mest paradoksale af det hele er, uden det skal virke nedladende, at upåagtede Egypten var et af de hold, som pressede Danmark mest set over en hel kamp.

Af de helt store nationer, som Danmark mødte undervejs, var det Sverige, der pressede Danmark mest og der havde danskerne endda styr på kampen i det meste af anden halvleg. Begge gange, da Nikolaj Jacobsens mandskab mødte Norge, var der styr på sagerne hele vejen igennem og det samme var tilfældet mod de ellers suveræne franskmænd.

Ikke en eneste gang var Danmark tvunget ud i en af de berømte og berygtede sidste sekunds afgørelser, og det er også bemærkelsesværdigt og unikt. Nuvel har danskerne ikke ramt topniveauet i alle ti kampe, eksempelvis var spillet ikke på toppen mod Saudi-Arabien og Egypten, men bundniveauet var så tilpas højt, at det endte med de forventede udfald.

Det er sådan en ærgerrighed og spillemæssig kvalitet, som Frankrig har haft i en del år, men spillerne, der var med til at opbygge den kultur for franskmændene, er enten i efteråret af landsholdskarrieren eller har helt indstillet den. Væk fra det franske landshold er storspillere som Jerome Fernandez, Thierry Omeyer og Daniel Narcisse, og samtidig er Nikola Karabatic nået op i alderen. Han er blevet 34 år, og selvom han er et fysisk pragteksemplar, kan han ikke holde på toppen forevigt.

De bærende danske profiler har den rette alder på fra omkring de 27 år og op til de 31 år. De er på toppen af deres karriere, og den næste generation er stille og roligt ved at blive spillet ind så de er klar til at overtage fra den nuværende generation.

Den sult, spilleglæde og høje niveau profiler som Niklas Landin, Rasmus Lauge og Mikkel Hansen har er på højde med det, som Frankrig har vist de sidste mange år, men som de nu ikke har mere. Det var ikke kun mod Danmark, at Frankrig ikke havde deres vanlige niveau, også tidligere i VM-slutrunden var der tegn på, at franskmændene er nedadgående med ikke prangende spil, der medførte, at de spillede uafgjort mod Tyskland og var i gevaldige vanskeligheder mod Rusland, samt tabte til Kroatien.

Det Verdensmesterskab, der fandt sted, var starten på en ny håndboldæra, som er med Danmark i føresædet.

-PVA-


www.eventc.dk