Med nogen forundring må jeg konstatere, at en del af byrådet i Fredericia tilsyneladende ikke har sat sig ind i det forslag, Enhedslisten stillede til byrådsbeslutning om boykot af varer og tjenesteydelser fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.

Nogle medlemmer påstod, at det var udtryk for udenrigspolitik. Hvornår er kommunernes indkøbspolitik blevet udenrigspolitik? Ministeriets jurister har bedømt det helt anderledes.

Andre påstod, at forslaget gik ud på at forbyde køb af israelske varer; men forslaget gik kun ud på at undlade varer og tjenesteydelser fra de ulovlige bosættelser.

Forslaget blev også mødt af udtalelser om, at så var der mange varer fra andre lande, der skulle boykottes. Det er helt korrekt; men dels kommer de fra legale lande, og dels er det udenrigspolitik, som strider mod de centrale myndigheders beslutninger, og det kan byrådet ikke tage omgøre.

Én omtalte, at det ville være uetisk at stemme for forslaget efter det, der var sket i en jødisk forretning i Paris; men forslaget gik absolut ikke ud på at genere jøderne generelt, men kun de ortodokse fundamentalister, der har oprettet bosættelserne.

Enhedslisten har intet imod jøder og heller ikke mod dem, der har bosat sig i Israel, selvom et flertal af dem har valgt en regering, der hindrer en fredsproces i området.

Problemet er ikke etnicitet men fundamentalisme. Enhedslisten er imod denne fundamentalisme hvad enten den er muslimsk, kristen, jødisk eller politisk på den yderste venstrefløj såvel som på den nazistiske side.
Det eneste, der kan sikre fremtiden, er fred og sameksistens. Derfor er alle forslag, der kan fjerne grundlaget for fundamentalisterne og dermed få parterne til forhandlingsbordet, velkomne.

Enhedslistens forslag var et lille skridt i denne retning.
Ved flertallets beslutning, er det blevet accepteret, at kommunen kan støtte de fundamentalistiske kræfter, der bryder internationale love.

Jørn Henner
1. stedfortræder til Fredericia Byråd for Enhedslisten
Bredstrupvej 159
7000 Fredericia