Fredericia AVISEN hjælper dig over på den anden side, når det kommer til om uret skal stilles frem og tilbage, når vi i morgen skriver sidste søndag i oktober.

Normaltid

Jeg er en af de danskere, som altid har troet, at det hed vintertid, når vi sidst i oktober ændrede tiden på uret, ligeledes har jeg altid været i tvivl om uret skulle stilles frem eller tilbage.

Hvad er op og hvad er ned, det prøver jeg at beskrive her for jer. 

Første gang, at vi stødte på ændringer af tiden i Europa, var helt tilbage i 1916, hvor både Østrig og Tyskland ændrede tiden for at spare olie og energi under Første Verdenskrig. Danmark var et af de lande, der kort tid fulgte efter også med henblik på besparelser.

I dag er omkring 70 lande med på konceptet om sommer- og vintertid. Vintertiden indledes efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid. Danmark har haft en permanent løsning siden 1980’erne. Sommertiden er faktisk hele to måneder længere end vintertid.

Men man kan konkludere, at vintertid i virkeligheden er vores normaltid, og sommertid er den forskudte.

Hvordan sparer man så på energien?

Jo flere soltimer, jo mindre brug for at varme op, det er essensen i den oprindelige spareplan, der lå til grund for ændringen af tid.

Hvad skal uret så?

Uret skal stilles tilbage, man plejer at sige, at der skal tænkes på havemøblerne. Når det er sommertid skal de stilles frem og når vi når til vintertid (normaltid), så skal havemøblerne tilbage i skuret.

URET SKAL STILLES TILBAGE

Er sommertid også fremtiden?

Der diskuteres meget på sociale medier og flere kendte mennesker ytrer sig om, at den burde afskaffes. EU er i gang med at lægge valget om man ønsker at beholde sommertid ud til de enkelte medlemmer. Talsperson for EU-Kommissionen Alexander Winterstein har fremlagt en undersøgelse, hvor procent af europæerne vil afskaffe sommertiden. Der har dog været lidt kritik af undersøgelsen, da man mener hovedvægten af de adspurgte har været tyskere. Men undersøgelsen peger også på et par vigtige parametre såsom, at skiftet med sommertiden har konsekvenser for både menneskers og dyrs helbred.

Læs kommissionen her.

Og sov godt i morgen – du kan sove lidt længere.

http://www.fredericiateater.dk/tarzan/
Annonce