I vores serie om spændende bygninger har Karsten Merrald Sørensen været forbi Jyllandsgade i Fredericia. hvor Spindlerhus ligger. Han var glarmester på et tidspunkt, hvor Fredericia var i stor vækst. Den vækst og de nye byggerier kom også ham tilgode, for han opbyggede en solid virksomhed. Derfor kunne han også bestille et prestigebyggeri i den centrale Fredericia, og det blev til Spindlerhus.

Frederik Moritz Spindler (Foto: Arkiv)

Mange Fredericianere går sikkert ofte forbi bygningen uden at vide, hvad historien bagved er. Men kigger man op kan man se et hus med mange fantastiske detaljer, der skulle fortælle omverdenen om den succesfulde glasvirksomhed. Der skulle også være et imponerende hjørnetårn. Selv i dag står bygningen frem med en storslået iderigdom, og den ligger fortsat så centralt som man kan i Fredericia.

Spindlerhus opføres (Foto: Arkiv)

Da byggearbejdet blev påbegyndt skete det i et meget anderledes Fredericia, end det vi kender i dag. På det tidspunkt benyttede man den gamle banegård ved Gl. Havn, hvor der samtidig også kom færger fra Fyn med rejsende. Hovedgaden var derfor Gothersgade, men i Jyllandsgade var Axel Torv ved at blive etableret. Spindlers Glarmesterforretning og Kunsthandel blev en driftig virksomhed, og det satte sit præg på andre bygninger i byen, hvortil Spindler leverede glasarbejde. Specielt glasmosaik kan findes i eksempelvis Michaelis kirken.

Spindlerhus (Foto: Arkiv)

På en måde kan man gå på opdagelse ved at se på Spindlerhus ude fra. Der er små tegn rundt omkring på Spindler og hans visioner. Kigger man på altanerne og de karismatiske mønstre i murværket, finder man datidens interesse for at vise frem og være stolte af selve bygningsværket.

Spindlerhus 1910erne (Foto: Arkiv)

Spindlerhus er senere blevet renoveret, men bygningen har holdt sig godt i over 100 år. På et tidspunkt hvor Fredericias udvikling var stor, kunne arkitekten Jesper Jespersen bygge endnu en specialitet.

Her kan du se Karsten Merrald Sørensen fra Museerne i Fredericia fortælle om Spindlerhus:

https://videopress.com/v/1L7nkgVm
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Brian Steff Magnussen
Brian Steff Magnussen
3 måneder siden

Så må vi jo nyde bygningen inden den bliver revet ned. Fredericia er ved at gå i den retning at det er bedre at ødelægge det gamle end det er at vedligeholde det. Godt vi i det mindste har voldene endnu.