I den her uge er der internationalt besøg på IBC. Det sker, da der er elever fra Friedrich-List-Berufskolleg og IES NU1 Jávea på besøg. Fredericia AVISEN har talt med Julian Stehr og Mathilda Osacar, som fortæller om oplevelsen i forbindelse besøget.

Besøget finder sted på baggrund af Erasmus-projektet, som skal sætte fokus på sund og bæredygtig levevis for europæiske unge.

Fredericia AVISEN besøgte IBC tirsdag ved 11-tiden, hvor undervisningen var i fuld gang med fremlæggelser.

I den forbindelse talte Fredericia AVISEN med eleverne Julian Stehr, Mathilda Osacar, Cecilie Kirstine Frost og Victor Laudridsen.

Cecilie går i klassen, som har de tyske elever fra Herford, mens Victor går i klassen som de spanske elever følger.

“Indtil nu har det været interessant at være her. Der er flere forskelle på Danmark og Tyskland, både skole- og levemæssigt. Det bliver en sjov uge, og det er spændende at se den måde, som skolen her er opbygget på. Det er en god erfaring for os,” siger Julian.

De danske elever har de spanske og tyske gæster boende hos dem. Derudover følger de undervisningen, og det giver de danske elever en ny læring.

“Det er meget fedt at opleve deres kulturer, og prøve at se, hvordan det er for dem. Deres hverdag er helt anderledes end vores. De er omkring 14 år, så der er også lidt aldersforskel i og med vi er 17-18 år,” forklarer Cecilie.

 “Vi har normal undervisning, og så ser de, hvad man laver i, for mit vedkommende, vores spansk undervisning. Det er spændende, og jeg har prøvet det et par gange før,” supplerer Victor.

Ingen computer til undervisningen i Tyskland og Spanien

Mathilda kommer fra sydens sol i Spanien, hvor hun bor nær Alicante, og hun har derfor oplevet en del forskelle allerede nu.

“Der er markant anderledes her end i Spanien. Alt lige fra vejret, husene og gaderne,” siger Mathilda og griner.

Hvad er forskellen, hvis man kigger på det skolemæssige?

“Vi bruger overhovedet ikke computere, vi skriver alt i hånden. Det er virkelig en af de store forskelle,” forklarer Mathilda.

Julian, som bor i Herford, har samme opfattelse af forskellen på Danmark og Tyskland skolemæssigt.

“Vi bruger kun computere til matematik-ting, det er det eneste, som vi må bruge computer til,” fortæller Julian og fortsætter:

“Det er meget brugbart at have en computer ved ens side, hvis man skal vide noget, og så er det godt, når man skal lave fremlæggelser. I Tyskland skal vi skrive det hele ned, mens man kan gøre det anderledes her med PowerPoints, som er smart.”

Sprogbarrieren

Både Cecilie og Victor har elever boende hjemme ved sig, og det har givet lidt sprogmæssige udfordringer, da kommunikationen foregår på engelsk.

“Jeg har en boende fra begge lande, så det giver lidt udfordringer. Vi får talt engelsk, og i sidste ende forstår vi godt hvad hinanden mener,” forklarer Cecilie med et smil, inden Victor udbryder:

“Hvis vi ikke forstår hinanden må vi tage telefonen frem og bruge Google Translate,” griner han.

Som en del af Erasmus-projektet skal eleverne fra IBC besøge Friedrich-List-Berufskolleg og IES Nu1 Jávea, og det er noget Cecilie og Victor ser frem til.

“Det bliver spændende at se, hvordan de bor og hvordan deres hverdag hænger sammen,” fortæller Victor.

De tyske og spanske elever ankom til Danmark mandag, hvor de blev indlogeret hos deres værtsfamilie. Tirsdag har eleverne fulgt henholdsvis tysk og spansk undervisningen, mens der også var et innovationsoplæg på programmet. Tirsdag eftermiddag skulle alle eleverne på rundvisning i Fredericia centrum, hvorefter der var fællesspisning på Urbania Street Food.

Onsdag står der en københavner-tur på programmet med blandt andet besøg hos To-Good-To-Go og torsdag går turen til Middelfart, hvor de blandt andet skal besøge Hindsgavl og på Bridgewalking.

bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her