Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens har generel fokus på at støtte eleverne i at være røgfri. Vejle-afdelingen af skolen har senest fået en gave af Vejle Kommunes Byrådspolitiker Azra Hasanbegovic, der overrakte kasser med Mindfullness-paintbooks og farveblyanter som følge af skolens indsats for rygestop.

Igennem længere tid har SOSU-skolen i Vejle haft fokus på at støtte eleverne i at blive røgfri. Det er sket via tilbud om rygestop-uddannelse og fysiske aktiviteter som bordfodbold, motion og gåture, men de rammer bliver nu udvidet.

På skolen indrettes der et stilleområde på biblioteket, hvor elever kan søge hen, når der opstår behov for at trække sig, og finde ro og fordybelse i musik og tegning, når abstinenserne fra rygestoppet bliver for påtrængende.

Azra Hasanbegovic under seansen, hvor hun overrakte gaven fra Vejle Kommune.

Vejle Kommune kører en kampagne, der går ud på, at ungdomsuddannelserne skal være røgfri i kommunen, og det initiativ hylder SOSO-skolens elevrådsformand, Nina Langschwager.

»Det er meget relevant, da det berører mange, og det er vigtigt at man gør noget nu. Som SOSU-skole giver det rigtig god mening, at vi går forrest, når det kommer til at være sunde. Det er nærliggende, at folk mødes for at ryge sammen, men det er ikke sejt og snus, som mange også tager, er heller ikke smart, og det skal der gøres noget ved,« siger elevrådsformanden og fortsætter:

»Det er ikke for at være hellig, jeg har selv været der og haft et rygestop. Jeg ved hvor svært det kan være, men man skal vægte sit helbred højt.«

Vejle Kommune kører en kampagne om at have røgfri ungdomsuddannelser.

Hvordan er situationen på SOSU-skolen med rygning?

»Det handler mest om de nye elever, der skal forstå det. Mine klassekammerater, der ryger, søger en anden hjælp. Man skal tage et aktivt valg og stoppe for ens helbreds skyld,« slutter Nina Langschwager.

Afdelingsleder har planen klar

For afdelingsleder på SOSU-skolen i Vejle, Grethe Ting, er glad for at kunne udvide deres fokus på rygestop.

»Efter at vi især har haft fokus på at kunne støtte eleverne i at blive røgfrie gennem tilbud om rygestop-uddannelse og fysiske aktiviteter (bordfodbold, motion, gåture) vil vi skabe rammer for at udvide disse tilbud. Vi vil indrette et stille-område på biblioteket , hvor elever kan søge hen, når der opstår behov for at kunne ’trække sig’ og finde ro og fordybelse i musik og tegning – når abstinenserne fra rygestoppet bliver for påtrængende,« oplyser skolelederen.

Flere års kamp for Byrådet

For medlem af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Arza Hasanbegovic (A), er det vigtigt, at man arbejder på at gøre ungdomsuddannelserne røgfri.

»Vi har arbejdet med det i to år, hvor vi har arbejdet på at gøre alle ungdomsuddannelserne røgfri. Vi har en politisk målsætning om, at ingen børn begynder at ryge i 2030, og kun 5 % af den voksne generation skal fortsætte. Det er en ambitiøs plan, vision og målsætning. Vi er ligeså stille på vej. D. 1. august fik alle ungdomsuddannelserne skudt det igang, og det skulle fejres. Vi var i vores udvalg primusmotor på aktiviteten. Når man ikke kan holde en stor fest, så valgte vi at tage ud med små ting på skolerne. Jeg var selv på Campus og SOSU-skolen,« siger Arza Hasanbegovic og fortsætter:

»For os er det et samfundsrelateret problem, som vi alle sammen skal finde en løsning på. Udover det sundhedsmæssige, som vi kender til, så er der en stor risiko for, at man dør tidligt, og man udvikler skavanker. Der er også noget samfundsmæssigt i det, fordi vi godt ved, at unge mennesker søger et fællesskab hvor de opbygger en fælles referenceramme de kan trives under. Hvis der er ti rygere i en klasse på 25, så går de ud i hvert frikvarter og ryger, og det går ud over fællesskabet. Det er også i det perspektiv, at vi har tænkt det.«

Vejle Byråd har taget skridtet med røgfri ungdomsuddannelser, men allerede nu taler man om næste skridt.

»Næste skidt skal være med rusmidler og alkohol, da vores unge fortjener, at vi voksne tager hånd om de ting. Når man er ung, så er det, at man dør som 50-årig, ikke noget man tænker over. Så vil man hellere nyde det mens man er ung, men man skal heller ikke legaliserer de ting man udsætter kroppen for,« siger Arza Hasanbegovic.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer