Kræftsygdommen rev den sidste del af sangeren og musikeren Michael Lunds familie væk, og da lægen ordinerede musik som helbredelse, tog han fat på sit musikalske soloprojekt, som nu er udgivet på både CD og vinyl – og naturligvis også digitalt på diverse online musiktjenester.

For den vejlensiske musiker og sanger Michael Lund er der ikke noget uvant ved at skulle stå på en scene og synge og optræde sammen med et band. Men ét eneste spillejob har brændt sig fast i hans erindring på en særlig måde. En februar-aften i 2016 spillede han en særlig solokoncert på et hospice i Vejle. Èn af tilhørerne var hans 13 år ældre søster. Få minutter efter sidste strofe sov hun ind. Kræftsygdommen havde dermed taget det sidste familiemedlem fra ham.

Da Michael Lund godt halvandet år senere, den 8. september 2017, stod på en koncertscene i Fredericia for at præsentere en personlig pladeudgivelse med en samling helt nye sange, hang det meget nøje sammen med søsterens død. Sorgen over at have mistet den allersidste del af familien, førte til udgivelse af soloalbummet ”Sister”, der er dedikeret til netop søsteren, Anne-Dorthe, som han var meget tæt knyttet til. Men det har ikke været nemt at komme dertil.

Rammer som en knytnæve

En meget lang periode med både stress og tung sorg tvang Michael Lund mentalt i gulvet, indtil hans læge blandt andet anbefalede ham at gøre noget, der gjorde ham godt. Soloalbummet har været hans personlige sorgbearbejdelse.

Når krise og sorg pludselig rammer en som en knytnæve, bliver man slået ud og glider ofte ind i en tilstand af afmagt og et dyster mørke, hvor der ikke umiddelbart er åbenlyse udveje i sigte. Sådan havde Michael Lund det, da søsteren døde. Blot 19 år gammel mistede han sin mor, to dage inden den afsluttende studentereksamen, og faderen døde blot ni år efter – begge af hjerteanfald. Søsteren Anne-Dorthe var den eneste, han havde tilbage. Derfor var tabet ekstra stort, da hun gik bort. Da begravelsen var overstået og alt det praktiske med blandt andet at tømme hendes lejlighed var klaret, gik Michael Lund helt i stå. Hans liv stod pludselig helt stille.

Gør noget godt for dig selv

– En dag fandt jeg mig selv i en situation, hvor jeg ikke kunne bevæge mig. Jeg stod bare og stirrede ud i luften. Derefter blev jeg sygemeldt med stress.

Da Michael Lund den 8. september på spillestedet Tøjhuset i Fredericia nåede til det tredje nummer, trådte han frem og fortalte publikum den korte version af den lange historie om rejsen, han havde været på for endegyldigt at lægge sorgen bag sig. Introduktionen til albummets titelsang ”Sister” var kulminationen på længere tids sorgbearbejdelse – et godt bevis på, at tunge livskriser kan tackles nøjagtig som Michael Lunds læge sagde – nemlig ved at gøre noget godt for én selv.

Foto: Jesper Edvardsen – Contineo

– I de første 14 dage lå jeg hjemme på sofaen og kikkede op i loftet. Jeg gik til nogle samtaler hos min læge, og så siger han til mig: ”Nu skal du gå hjem, og så skal du gå nogle lange ture, tømme hovedet. Derudover skal du KUN gøre noget, der gør dig glad.” Og så tænkte jeg, hvad gør dig glad. Det er noget med musik. Min lægeerklæring sagde med andre ord, musikken vil gøre dig rask. Min kære søster havde tit sagt til mig: ”Brormand, hvorfor laver du ikke en soloplade”.

Der var helt tavst i koncertsalen, da Michael Lund fortalte fra scenen. Om forskellen på at udgive albums sammen med bands og så at stå med sit eget projekt. Det er langt mere krævende.

– Men da jeg lå der i sofaen og tænkte, gav det hele bare mening. Jeg skulle naturligvis lave den soloplade, som min søster ønskede, at jeg skulle lave. Og så skulle den laves til hende.

Aktuelle koncerter

Michael Lund er sanger og komponist i orkestret Chasing Grace, der siden 2011 har udgivet tre albums. Desuden har han været en del af det fredericianske rockband Kick The Kangaroo, der udgav to albums. Nu står han med sit første soloudspil, og han er glad og overvældet over, at han dermed er lykkedes med at få bearbejdet sorg og stress – og ikke mindst at få realiseret det, som søsteren Anne-Dorthe opfordrede ham til.

– Jeg er sikker på, at hun sidder ét eller andet sted og er meget stolt af sin bror, og jeg glæder mig til at komme ud og dele alle sangene med publikum.

Michael Lund kan opleves solo i Esbjerg den 29. september, som duo i Kolding den 3. oktober og optræder den 5. oktober ved Songwriters Show And Tell i Herning. Michael Lund giver desuden koncert med sit band den 31. oktober i Kræftpatienternes Hus i Vejle i forbindelse med Spil Dansk-ugen.