Når det kommende store lager- og logistikbyggeri bliver opført i Baronessens Kvarter i Fredericia, så vil man forsyne de store tagflader med solceller. På den måde forsynes bygningen med grøn strøm. Fordelen ved at bruge de store tagflader til solcelleanlæg er, at man undgår at bruge attraktiv erhvervsjord til opsætning af kæmpemæssige solcelleparker.

Udover at ADPs investeringer er med til at tiltrække vækst og skabe arbejdspladser, så tænker havneselskabet også investeringerne ind i en bæredygtig kontekst til gavn for samfund og nærmiljø. Fredericia vil gøre en reel forskel og gennemføre en grøn omstilling. Det er både et politisk mål, men også et mål hos flere af byens virksomheder, heriblandt havneskabet ADP A/S.

-Fredericia har i de senere år oplevet stor tilflytning af virksomheder og derfor skal vi tænke over, hvordan vi bruger arealerne i Fredericia mest hensigtsmæssigt, så vi fortsat har arealer til bosætning og erhvervsmæssig udvikling, indleder CEO hos ADP A/S Rune D. Rasmussen.

CEO Rune D. Rasmussen, ADP A/S

-Vi ønsker, som en af de større virksomheder i Fredericia Kommune at bidrage til vækst, skabelse af arbejdspladser og den grønne omstilling. Det betyder blandt andet, at vi skal tænke over, hvordan vi bruger byens attraktive erhvervsjord siger CEO hos ADP A/S Rune D. Rasmussen.

-Derfor har vi besluttet, at når vi bygger fremadrettet i Taulov Dry Port, så forberedes tagfladerne til solceller, således, at 15 procent af tagfladen på den pågældende bygning bliver etableret med solceller. Det vil betyde, at bygningerne kan producere strøm til eget forbrug. På sigt vil det dreje sig om 200.000 m2 tagflader med solceller installeret. Men ambitionerne er større. Det skal blive en trend for alle, der bygger, tilføjer havnedirektøren.

Taulov Dry Port har med det seneste årtis udvikling slået sig fast som et attraktivt erhvervsområde i Danmark, hvor store internationale og nationale virksomheder har etableret domiciler, lager og logistik, samt datacenter. Nu vil man også sætte turbo på den grønne omstilling, og det er også en god investering.

-Vi har brugt god tid på undersøgelserne og økonomien bag brugen af solceller på tagfladerne. Perspektiverne er interessante og positive. Investeringen er en fornuftig forretning i almindelighed nu og her, men i særdeles i fremtidens samfund. Potentialet er enormt, fordi der er massevis af tagflader, når vi bygger lager og logistik-byggeri, fortæller CEO hos Taulov Dry Port A/S Jesper Gemmer og tilføjer:

-Det kan i sidste ende føre til, at man kan indgå kommercielle partnerskaber, der kan distribuere den grønne energi og det energioverskud, der produceres videre til naboen og elnettet. Allerede i dag er der stor kommerciel interesse i denne energiform, hvor investeringspakkerne, men også ambitionerne om at skabe et grønnere samfund er meget frugtbare.

ADP A/S kigger frem mod 2050 og forventningerne til den fremtidige vækst kræver, at man tænker den generelle byudvikling ind, og derfor ønsker ADP at være foregangsvirksomhed med dette projekt.

-Det er klart, at som de kommercielle forhold bliver bedre indenfor solceller og grøn energi, så skal det ikke kun være ADP, der bygger på denne måde. Det skal være en inspiration til alle, der bygger. Vi skal tage et ansvar sammen for fremtidens samfund. Det er intelligent at lave en grøn omstilling, hvor man for det første producerer grøn energi, men samtidig ikke bruger ekstra arealer til produktionen. Hvis man skal bruge 14,15 eller op til 20 hektar for at lave solcelleparker, så løber en kommune som Fredericia hurtigt tør for plads. Vi skal kort sagt bruge vores kvadratmeter på klogeste vis, så der både er plads til bosætning og erhvervsudvikling, der i sidste ende binder transport- og energisektoren sammen, fortæller Rune D. Rasmusen og slutter:

-Det kan på sigt blive en klar profil for byggeri i Fredericia, hvor vi allerede nu i ADP arbejder med at blive en smule bedre hvert år med, hvordan vi driver virksomhed og bruger vores lokalsamfund. Det spiller endvidere godt ind i vores power-to-x-dagsorden. Vi kan producere der, hvor vi har brug for det, og når vi har brug for det. Det betyder også overordnet, at hvis vi gør det med succes, og andre også får succes med solcellerne, så vil flere følge trop. Jeg tror det vil blive en central tankegang og måske en selvfølgelighed, at når man bygger industri og lager, så er den grønne omstilling og solcelleenergi medtænkt.

Om solcelleprojektets produktion af strøm

Et standardparcelhus med solceller producerer i gennemsnit 15-18.000 kWh pr. år. Projektet vil producere strøm via solceller svarende til ca. 80-90 parcelhuse. Såfremt hele taget blev belagt med solceller på det nye 60.000 m2 store byggeri vil det i strømproduktion svare til op mod 450 parcelhuse.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Allan Pertti Frandsen
Allan Pertti Frandsen
13:33 - 29. april 2021 13:33

Endnu et skridt i den rigtige retning for vores grønne omstilling i Fredericia. Alt sammen inden for FNs verdensmål, samt vores regions og vores kommunes klimaplan!

Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige
Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige (@karstenbyrgesen)
21:18 - 30. april 2021 21:18

Det er et vigtigt skridt som ADP her har taget. Der er god plads på tagene i DanmarkC, så flere kan komme med. Godt initiativ.