Fredericia Billiardklub sender i år to spillere af sted til de nordiske mesterskaber i 3-bande-carambole, der afholdes d. 4.-6. oktober i Stockholm. Fredericia AVISEN har mødtes med Søren Anderssson og Per Hermansen, der skal med til mesterskabet.

Der findes forskellige former for billard, og en af dem er carambolebillard, som der er fire varianter af, der er som følger:

  • Fri Carambole
  • 1-bande Carambole
  • 3-bande Carambole
  • Cadre 47/2

Fælles for alle er, at der spilles på et bord der er 5 x 10 fod, og uden huller. Der spilles med tre baller og i sin simpleste form, er formålet at ramme (karambolere med) de to andre baller på bordet. Der findes flere forskellige variationer af carambole, mest kendt er nok ”3-bande-carambole”. Her er formålet at sammensætte serier af pointgivende stød. Hver spiller bliver fra starten tildelt hver sin stødbal, og objektivet er herefter at ramme enten objektballen eller modspillerens stødbal, tre bander og den tilbageværende bal der ikke er ramt endnu.

Og det er netop 3-bande-carambole, som Søren og Per skal til nordiske mesterskaber i. Søren var med for to år siden, og i år er han med igen, mens det er første gang, at Per deltager.

I alt har Danmark ti pladser ved de nordiske mesterskaber, og pladserne til de nordiske mesterskaber fordeles ud fra det gennemsnit, som man laver i løbet af sæsonen i Elitedivisionen, der er den bedste række i 3-bande-carambole.

Per Hermansen. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Billard er ikke lige det man typisk tænker, at man starter til som knægt, men fælles for både Søren og Per er, at deres fædre spillede det og derfor selv startede.

“Jeg startede som 11-årig, da min far selv spillede,” siger Per, der er 53 år, og fortsætter:

“Det er en livsstil at spille billard. Man kan tænke efter sæsonen, at man ikke gider mere, men når sæsonstart nærmer sig trækker det i en igen,” forklarer han.

Søren er 37 år, og har spillet billard siden, at han var fem år, og han har nogle år endnu til hans karriere burde toppe.

“Man siger, at man topper omkring 50 års alderen, så jeg har 13 år endnu,” siger han med et grin og fortsætter:

“Det er ikke ligesom fodbold, hvor man peaker, når man er omkring de 30 år. Man kan spille billard hele livet, og stadig være på toppen, når man er blevet ældre,” forklarer Søren.

I aktive sportsgrene som fodbold, og lignende er der små kneb, som man kan bruge overfor modstanderen til at psyke, og det er også tilfældet i billard, men det er blevet ændret i løbet af årene.

“Førhen kunne man tage lang tid om at støde, og på den måde distrahere modstanderen lidt, men nu er der kommet tid på, så der er ikke rigtig noget mere. I dag varer en kamp i tre-bande mellem halvanden til to timer,” forklarer Søren.

Søren Andersson Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Fredericia Billardklub

Selvom billard ikke er den mest udbredte sport, har man billardtraditioner i Fredericia, hvor man kan bryste sig af at have et hold i Elitedivisionen og andre ting.

“Vi blev Danmarksmester i 2007/08, og og vi har også haft to Juniordanmarksmestrer, hvor Søren er den ene,” siger Per og fortsætter:

“For fire år siden var vi med i Europa Cuppen, hvor vi var i Lugano i Schweiz. Det er noget andet end at spille kampe herhjemme, da man ikke kender modstanderne.”

Billard er på vej frem i Østen

I Danmark er der ikke økonomi i at spille billard, men hvis man kigger mod udlandet er billard især på vej frem i Sydkorea og Vietnam.

“Der er kommet en mllion billardborde i den sydkoreanske hovedstad Seoul, og Danmarks bedste spiller, Dion Nelin, skal snart derover og spille en turnerning, hvor præmien er 500.000 kroner, så der er ved at komme penge i det,” siger Søren.

“Europæerne er stadig de bedste til det, og de bedste spillere kommer fra Holland og Belgien, men ti år ud i fremtiden kan det være, at Sydkorea og Vietnam er med helt fremme, når interessen er blevet så stor derovre,” fortsætter Søren.

Ren dansk pulje til de nordiske mesterskaber

Når de nordiske mesterskaber afvikles foregår det på den måde, at der spilles otte indledende puljer, hvor der er tre i hver og så går de to bedste videre til ottendedelsfinalen.

Søren og Per er havnet i samme pulje, og for at det ikke skal være løgn, er det sidste islæt i puljen også dansk, men som Søren slutter med at konstatere: “Så er vi da sikre på, at minimum en dansker går videre.,” og som en fredericiansk avis kan vi også se frem til at minimum en lokal spiller er med efter de indledende puljer ved de nordiske mesterskaber i 3-bande-carambole, som Søren og Per deltager i.

https://www.facebook.com/events/caf%C3%A9-razz-middelfart/foredrag-morten-spiegelhauer-bag-om-operation-x-cafe-razz/1763579550454511/