33-årig Søren Grøn Stampe er at finde på sidelinjen, når der spilles blandt andet NordicBet Liga og Gjensidige Kvindeliga. Drømmen er 3F Superliga, men Søren Grøn Stampe understreger, at han nyder hver eneste kamp.

Søren har travlt for tiden. Fodbolden har rullet i nogen tid efterhånden, og med et sammenpresset kampprogram er der rigeligt at se til med et civilt job ved siden af, da ingen linjedommere i Danmark er profesionelle.

Vi starter dog et helt andet sted og spoler tiden tilbage til starten på Sørens dommerkarriere. D. 4. august 2011 bestod han dommeruddannelsen i Skanderborg, og lige siden har han dømt 726 kampe.

“Det startede med, at den daværende formand i EGIF, Flemming Nielsen, og jeg talte om jeg kunne dømme lidt lokale kampe i Erritsø-området. Det kunne jeg godt, og så lave lidt frivilligt arbejde som dommer, og hjælpe den lokale klub,” siger Søren og fortsætter:

“Erritsø betalte dommerkortet, og så fik jeg min første U14 pige b-kamp, og så fik jeg smag for det. Jeg har altid godt kunne lide det med at møde en masse mennesker hjælpe og få motion.”

Hvordan stiger man i graderne indenfor dommergerningen?

“Allerførst kigger udviklere på niveauer og får tilbagemeldinger om hvad man skal arbejde med. Så ryger man videre og så kom jeg til senior, og så kommer man videre op,” siger Søren og fortæller, at han startede som dommer i en sen alder:

“Jeg ville måske godt have startet da jeg var yngre. Jeg synes, at det er verdensbedte fritidsinteresse, da jeg møder en masse og ser en masse god fodbold,” siger Søren.

Hvornår begyndte det at “spidse” til for dig som dommer? 

“Da jeg kom i seniorrækkerne spidsede det til, hvor jeg fik blod på tanden og gik efter eliten. Jeg startede med at have det hyggeligt og have det sociale, og så kom jeg i seniorrækkerne, hvor jeg kunne se, hvad jeg kunne drive det til,” siger Søren, der ikke altid har været linjedommer:

“Jeg stoppede som hoveddommer i Danmarksserien og fik muligheden for at være linjevogter i 2. division og i Danmarksserien og fik gode udviklinger af vejlederne. For et år siden rykkede jeg op i 1. division,” siger Søren, som i flere år har dømt i Kvindeligaen:

“Der går hastigheden hurtigere på herresiden, men kvinderne er komme godt efter det. De har højnet niveauet helt vildt. De er meget hurtigere og tekniske. Deres spilforståelse er markant bedre end da jeg startede, men herrerne er klart hurtigere,” siger Søren.

Lokalbrag er fedest

Søren har dømt mange kampe, men han fortæller, at nogle har skilt sig ud igennem tiden.

“Især de lokalbrag, der er rundt omkring har været fede. Blandt andet Skive – Viborg og FC Fredericia mod Vejle. Når der er tilskuere, så giver det et sug i maven, og man kan mærke, at det virkelig gælder noget,” siger Søren og fremhæver en speciel kamp:

“For et års tid siden havde jeg en VB-kamp. Der var næsten fuldt hus, og da jeg stod i enden med Vejles tilhængere var der virkelig smæk på,” forklarer Søren.

Hvordan forbedrer man sig til kampe?

“Man forbedrer sig til alle kampe. Dommeren har en gameplan, man forbereder sig mentalt og taktisk. Det er en holdindsats,” siger Søren og fortæller, at man ikke må være forudindtaget om enkelte spillere på forhånd. Samtidig afkræfter Søren en fordom om dommere.

“Selvom nogle tror det, så gider vi ikke give røde og gule kort, da det ikke er fedt at sanktionere folk. Det skal glide så let som muligt, men nogle gange kan vi blive nødt til at give en advarsel,” siger Søren.

Drømmen er Superliga

Søren har drømmen om Superliga, men han er godt tilfreds med den nuværende situation også.

“Alt kan ske, men det kræver, at jeg præsterer det jeg skal. Jeg nyder hver eneste kamp, men min målsætning er der, men jeg husker også at nyde nuet for også at præstere,” siger Søren, der får brugt en del tid om ugen på linjedommergerningen:

“Min kone siger nok, at jeg bruger for meget tid på det. Det er en speciel tid nu, så der er 2-3 kampe i ugen og det gør primært, at der er fuldt fokus på det. Jeg går restitutionsture. Når det hele er almindeligt træner jeg fem gange i ugen halvanden time af gangen, og så er der én kamp,” siger Søren.

Hvor lang tid fortsætter du med at dømme?

“Jeg er født konkurrencemenneske, og så længe jeg kan se glæden i det, så har jeg ikke sinde at stoppe,” siger Søren og slutter:

“Frirummet er godt og når man er på mit erhverv, hvor jeg er konsulent hos Electrolux, så får jeg et ekstra gear og arbejdsglæde, fordi jeg bliver stimuleret på en anden måde med dommergerningen.”

Hvis man vil være dommer, kan man gå ind på Sydøstjysk Fodbolddommerklubs hjemmeside og læse mere om det.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer