På 77 årsdagen for Danmarks befrielse blev de faldne søfolk under 2. verdenskrig mindet på J.B. Nielsens Plads i Fredericia af Fredericia Marineforening, Fredericia Fisker og Sømandsforening, samt Sømændenes Selskabelige Forening.

De tre foreninger har en tradition om kransenedlægning på J.B. Nielsens Plads ved minebøssen. Nedlæggelsen fandt sted klokken 18:00, hvor byrådsmedlem Ole Steen Hansen (A) blandt andet var til stede for at mindes de 1850 danske krigssejlere, der omkom under 2. verdenskrig.

Ole Steen Hansen var troppet op til mindehøjtideligheden. (Foto: AVISEN)

Foruden Ole Steen Hansen var omkring 25 fra de to foreninger mødt frem, og da klokken havde passeret 18:00 tog formanden for Fredericia Fisker- og Sømandsforening, Torben Jensen, ordet og holdt en tale.

 – Den 9. april 1940 blev omkring halvdelen af de civile søfolk og to tredjedel af tonagen afskåret fra Danmark. Den danske handelsflåde på 420 skibe og over 500 brutto registerton var dermed delt. Selvom besættelsen kom som en overraskelse tog flere rederier foranstaltninger umiddelbart inden, og fælles for dem, var ordren om at søge neutral havn, sagde Torben Jensen blandt andet.

– Danske søfolk kom til at indgå i den livsvigtige konvojssejlads mellem USA og Storbritannien, men også i egentlige militæroperationer som fx landgangen i Nordmandiet den 6. juni 1944, hvor omkring 25 danske skibe og 800 danske søfolk var en del af angrebsflåden. De danske søfolks indsats gjorde ikke en uvæsentlig indflydelse på krigens udfald, forklarede Torben Jensen.

Kransen blev lagt ved minebøssen på J.B. Nielsens Plads. (Foto: AVISEN)

Formanden udtrykte også, at faldne søfolk ikke har haft stor opmærksomhed, men det er der ved at blive lavet om på.

– Blandt andet har regeringen udtrykt den største anerkendelse af søfolkenes indsats, og den 29. august 2017 var der tid til at indvie Danmarks officielle mindesmærke i Mindelunden i Ryvangen for 1850 danske krigssejlere, der omkom under 2. verdenskrig med H.M. Dronningen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Frihedskampens Mindefond Christian Eugen Olsen blev mindemærket “Sortladne Hav”, der er udført af kunstneren Per Arnoldi afsløret, sluttede Torben Jensen.

Efterfølgende blev mindehøjttideligheden sluttet af med stilhed et kort øjeblik, hvor de 1850 danske søfolk blev mindet.