Socialdemokratiet i Fredericia er søndag vært ved partiets sommerstævne i Syddanmark. I den forbindelse gæster blandt andet Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen Tøjhuset i Fredericia. Fredericia AVISEN har talt med lokalformand Karsten Cordtz og ministeren om søndagens program.

Til at styre søndagens gang er den lokale Folketingskandidat og Chefredaktør for Pio Pio, Jens Jonatan Steen, der leder slagets gang, når socialdemokraterne og gæsterne debatterer arbejdsmarkedspolitik og klima. To hotte emner, hvor lokalformand Karsten Cordtz også håber at se nye ansigter, da arrangementet, der starter kl.10.00 og slutter 14.30 er åbent for alle. Se hele programmet nederst.

“Vi skal debattere to højaktuelle emner. Først beskæftigelsespolitiken, herunder en mere fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Statsminister Mette Frederiksen sagde allerede, da hun præsenterede regeringen, at det var mærkesagen at finde en løsning på det område. Derfor fandt vi det oplagt at debattere dette med Minister Peter Hummelgaard Thomsen, som samtidig bliver udfordret på scenen af Formanden for Fødevareforbundet, Ole Wehlast og murer og debattør Mette Schack Dahlmann,” fortæller Karsten Cordtz og fortsætter:

“Vi får helt sikkert en god debat, og der er samtidig plads til spørgsmål fra salen. Som lokalforening er det vildt spændende og helt kanon at være vært, selvom det også kræver en del koordinering. Vores partifæller i regionen var meget tilfredse med vores arrangement sidste år, så der var genvalg. I år er vi naturligvis lidt hæmmet af valget, hvor alle har bidraget og brugt massevis af timer og kræfter, men jeg synes, at vi har fået stablet et stærkt og godt program på benene.”

Hvordan er energiniveauet så?

“Jamen, vi fortsætter da, selvom vi er trætte efter et valg. Sådan et arrangement som det her, viser jo, at man kan møde os og vores politikere mellem valgene også. Faktisk var der også flere, der kommenterede på, at vi stod på Rådhuspladsen efter valget og delte jordbær ud og takkede for opbakningen. Vi er det største parti, vi har flest muskler, og så skal vi også være synlige og tilgængelige,” fortæller Karsten Cordtz.

Arrangementet er åbent for alle – hvordan går det med at værge nye medlemmer og få flere ind i politik?

“Vi vil meget gerne bidrage til, at flere bliver aktive i politik. Der var ikke mange udefra sidste år, og det kan jeg godt forstå, fordi når Socialdemokratiet er arrangør, så kan det godt virke lukket, men vi har en lille forsigtig ambition om, at det på sigt kan blive et lille lokalt folkemøde. Det er ikke kun socialdemokrater, der står på scenen og der er plads til alle”, siger lokalformanden og uddyber:

“Det giver en anden dynamik, når andre holdninger præsenteres og debatteres. Og debat skal vi nok få, også når vi skal debattere klima, hvor vi har fået fat på den lokale erhvervsmand Henrik Thorsen fra Energi Cool, der sammen med vores klimaordfører, Anne Paulin og den lokale gymnasieelev og klimaaktivist Emma Hewison skal løfte det emne. Et emne, som er på alles læber – også efter valget.”

Fredericia AVISEN fangede også torsdag Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen på telefonen. Her sagde han om debatten, han skal deltage i:

“Der er mange, som har haft hårdt fysisk arbejde fra teenageårene, og som ikke får tilstrækkelig hjælp. Dem har vi en forpligtelse til at hjælpe. Det må ikke blive dem, der betaler prisen, når vi hæver pensionsalderen. Højere pensionsalder giver med stigende levealder mening for dem, der kan. Det er bare ikke alle, der kan. Derfor arbejder vi for, at dem, der har knoklet med hårdt fysisk arbejde og bidraget med deres til vores alles velfærdssamfund, kan trække sig værdigt tilbage. Andet kan vi ikke være bekendt,” sagde Ministeren og sluttede:

“Vi er i dialog med arbejdsmarkedets parter om en ret til tidlig pension, og vi vil naturligvis også involvere folketingets partier, så vi kan få en så bred løsning som muligt. Jeg siger ikke, at det her bliver som at knipse med fingrene, men jeg er overbevist om, at vi sammen kan finde en løsning.”