Et bredt flertal har netop aftalt, at virksomheder, der skulle betale momslån 1. november 2021 og 1. februar 2022, først skal tilbagebetale lånene 1. april 2022. Derefter har de 24 måneder til at afdrage via Skattekontoen til en månedlig rente på 0,7 pct.

Jakob Brandt er lettet og glad for, at det er lykkedes at lande en ordning, der er til at leve med.

– Jeg er rigtig glad for, at politikerne har været lydhøre, når vi og en sammenslutning af erhvervsorganisationer, har fortalt dem om de mange mindre erhvervsdrivende, der var stærkt bekymrede for deres corona-gæld. Gælden har de måttet optage for at klare sig gennem fx tvangslukning og restriktioner. De er først for nyligt begyndt at tjene penge. Den ekstra tid, de nu får til at høvle af på deres gæld til staten, er en kæmpe lettelse for dem. Vi har fået mange henvendelser fra medlemmer, der frygtede de to kommende momsregninger. Den frygt har det politiske flertal nu fjernet, og det skal de have tak for. Det her vil forhindre en masse potentielle konkurser, siger Jakob Brandt.

SMVdanmark har sammen med Dansk Industri, Dansk Erhverv, HORESTA og DRC tidligere foreslået en mere lempelig afdragsordning.

Jakob Brandt er dog ærgerlig over, at renten bliver på 0,7 pct. om måneden efter d. 1. april. Det svarer til ca. 8,4 pct. om året.

– Det er en meget høj rente efter en krise, hvor mange virksomheder stadig er økonomisk svækkede. Man må huske, at virksomhederne har betalt en høj pris for vores fælles indsats for at dæmpe smittespredningen. Det har de gjort med stor velvilje og ansvarsfølelse. Men det har kostet dem dyrt, og derfor er jeg ked af, at de straffes med høje renter, siger Jakob Brandt.