Det er gråt og regnfuldt torsdag eftermiddag, men hos Frellsen Chokolade i Jyllandsgade kan man ikke andet end komme i julehumør. Chefen, Birthe Stenz, byder på en himmelsk softice, der er tilpasset julen og smager af risalamande.

Jeg parkerer bilen i Domus Axel som så ofte før. Denne gang vælger jeg, grundet vejret, at gå igennem Føtex, og videre ud i Jyllandsgade den vej.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Mine tanker går på, hvilken butik jeg skal gå ind i. Valget bliver hurtigt truffet, da jeg kommer i julestemning og bliver glad, da jeg kigger hen mod Frellsen.

Der er fyldt med jul inde i Frellsen, og da den ene af de to piger bag kassen henter Birthe bliver jeg også mødt med et stort julesmil.

Vi går ud i butikken, og snakker om, hvad folk kommer ind for at købe.

Der er fyldt med potentielle “hygge” gaver hos Frellsen. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Det er lidt af det hele, men man kan jo sige, at marcipangris sælger godt, når vi kun har dem på den her tid af året,” siger Birthe og griner, inden hun fortsætter:

“Der er faktisk mange, der kommer herind for at købe gaveæsker. Det er et sikkert valg til eksempelvis bedsteforældre, som man ikke ved hvad størrelse tøj bruger og som måske siger, at de ikke ønsker sig noget. Så køber man i stedet en gaveæske herinde, som falder i god jord,” fortæller Birthe, der også sælger mange mandelgaver og ting til pakkespil:

Man kan også købe julekalendere. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Der er mange, som kommer og køber ting til de her hyggeting op til jul. Det er forskelligt, hvad der bliver købt til det, men der er noget for enhver smag i hvert fald,” forklarer Birthe.

Birthes kundekreds er også bred, men Birthe fortæller, at det nok ikke er de helt unge, som kommer hos hende.

Hjemmelavede flødeboller er også et sikkert sødt hit. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“I løbet af dagen kommer der en del pensionister, som skal have deres daglige kaffe, men senere på dagen, når de unge får fri, kommer der også nogle af dem forbi,” udtaler Birthe.

Fra pålidelig kilde har jeg selv hørt, at Frellsen Chokolade sidste år havde en julevariant af en softice.

“Det er også tilfældet i år,” indskyder Birthe og sætter straks en medarbejder i gang med at lave en til mig.

“Vores jule softice består, udover is naturligvis, af kirsebærsovs, hakkede mandler og flødeskum,” forklarer Birthe og fortsætter:

“Selvom det er koldt sælger vi faktisk en del af dem. Når man kommer herind i varmen synes folk ikke, at det er så slemt,” siger Birthe, der samtidig kan konstatere, at to kunder er blevet inspireret af, at undertegnede skal have en jule softice: “Der kan du bare se,” siger Birthe med et smil til mig, som siger tak for snakken og forlader butikken, inden turen igen går mod Domus Axel.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

På vej hen mod bilen begynder jeg så småt at spise min is, og godt nok var jeg i rigtig julestemning, da jeg forlod Frellsen Chokolade, men jeg kom virkelig i himlen af den is, som smager af risalamande. Det eneste, der mangler er, at jeg finder en hel mandel i den og får mandelgaven, men den må vente indtil juleaften.

skal køre indtil 6.december Annonce