En æra i dansk film- og kulturliv slutter, når Blue City-forretningen på Danmarksgade 15 i Fredericia i disse dage langer de sidste udlejningsfilm over disken. Faktisk er det hele Blue City-kæden, som sidste år frikøbte nogle af de gamle Blockbuster-butikker i hele Danmark, hvor det nu er forbi med at leje et par film og tage cola og slik med hjem fra butikken, når familien skal hygge sig fredag/lørdag aften.

Dermed slutter tre årtiers æra inden for danskernes forbrugsmønster, når det handler om film og underholdning. Tiden og teknologien er simpelthen løbet fra den gammeldags form for udlejning af film. Bag beslutningen står Blue City-butikkernes adm. direktør Søren Heilmann, der også stod i spidsen for tidligere tiders 73 Blockbuster-butikker over hele landet:

”Det er med et vist vemod, at vi må erkende, at det danske filmmarked er nået dertil, hvor udlejning af fysiske film ikke længere er kommercielt bæredygtigt. Men flertallet af danskerne ser i dag film via de digitale kanaler”, siger Søren Heilmann.

I storhedstiden langede Blockbuster-butikkerne 200.000 film over disken og solgte 2 ton bland-selv-slik om ugen. Hertil kommer et utal af colaer og pallevis af chips. Denne del af den danske underholdningskultur er nu forbi.

Søren Heilmann har været med på hele rejsen fra opbygningen af Blockbusters storhedstid i Danmark til nu selv at stå bag beslutningen om nu at lukke for lejefilm-markedet. Han husker tilbage på ”fortidige” begreber som moviebox, tilbagespolingsgebyr på videofilm og hvordan man forsøgte at minimere køen i Blockbuster-butikkerne fredag og lørdag aften, når der var pres på udlejningen og salg af cola, slik og chips:

Blue City-butikkerne skal nu af med ca. en kvart million DVD og Blu-ray film. Det kommer blandt andet til at foregår efter glimt-i-øjet-konceptet ”Lej & Behold”, hvor kunderne kan ”leje” til de normale lejepriser, men altså ikke skal aflevere filmene tilbage igen. Blue City vil fortsat købe og sælge brugte film i deres butikker, så længe der er en passende efterspørgsel efter det. Blue City lever i dag af køb og salg af brugte mobiltelefoner, tablets og computere med 14 dages reklamationsret og to års garanti.

Forretningskonceptet er bæredygtigt genbrug af forbrugerelektronik og underholdning.