Altaner, små haver og baggårde levner masser af muligheder for at dyrke sine egne radisser. Estate og havedesigner Dorthe Kvist giver gode råd til, hvordan du kan springe med på trenden og indrette din egen byhave på 4.sal.

Urban living er en mega trend, og i kølvandet følger drømmen om at dyrke sine egne radisser og krydderurter. Selv om du bor i en bylejlighed, et byhus eller rækkehus med en altan eller terrasse, kan du sagtens slippe din indre gartner fri.

Urban gardening er en spændende tendens fra New York, og både havedesigneren og ejendomsmægleren giver gode råd til, hvordan du kan lade dig inspirere til at udnytte enhver lille plet til at så et frø og se det spire.

”Tendensen er helt klart, at de fleste boligkøbere ønsker at få mulighed for at nyde udelivet og dyrke deres egne krydderurter og grøntsager. Selv om drømmeboligen ikke ligger på landet, men derimod på fjerde sal med en altan eller i et rækkehus, så kan man fint anlægge sin egen køkkenhave,” siger Peter Møller, Estateforhandler Fredericia.

Spis blomster til
På få kvadratmeter betonterrasse eller stålaltan kan du faktisk godt indrette en skøn, grøn oase, mener havedesigner og forfatter Dorthe Kvist, der blogger om haven på Meltdesign.dk.

”Ideen er netop at udnytte en lille plet til at dyrke sine egne grøntsager og krydderurter, og det er da sjovere at servere en salat med hjemmedyrkede agurker og tomater eller mixe en Mojito med friskplukket mynte,” siger hun.

Krydderurter er taknemmelige at dyrke i krukker, potter og altankasser, og de kan godt tåle lidt skygge.

”Vi bruger krydderurterne hver dag i vores madlavning, så det er oplagt. Men man du kan også plante stikkelsbær eller solbærbuske i en beholder eller et opstammet frugttræ.”

Dorthe Kvist foreslår også at blande det pæne med det spiselige i altankasser og krukker. Plant dekorative toskanske palmekål sammen med blomster som morgenfruer og hjulkrone, der pynter flot i salatskålen.

Grønne vægge
Meltdesignstudio indretter mange haver, og de samme ideer kan bruges til terrassen eller altanen. Sørg for at hygge med grønne vægge med slyngplanter, der hurtigt vokser op og indrammer udsigten eller skærmer af.

Tomater, agurker og chilier vil gerne vokse i små drivhuse lige til at hænge på væggen. Så nyd sommeren udenfor og alt det friske grønne og blomstrende fra din egen byhave.