En aktindsigt har afsløret, at Fredericia Kommune har fået rådgivning af et kommunikationsbureau, om det undersøgende advokatfirma, Horten, har inddraget. I materialet fremgår det, at alt har været planlagt ned til mindste detalje, men det finder Enhedslistens Cecilie Roed Schultz naturligt.

I aktindsigten fremgår det, at flere politikere, heriblandt Steen Wrist, har fået planlagt ned til mindste detalje, hvad der skulle siges og hvordan man skulle agere i forbindelse med borgmestersagen. Det er dog ikke noget Cecilie Roed Schultz har mærket noget til personlit. 

– Jeg har ikke følt mig styret. Der er ikke noget mærkeligt i at blive tilbudt hjælp til svære juridske svar i en personfølsom sag. Jeg ville fortælle så meget som muligt, og blive klædt på til journalisters spørgsmål. Det er en svær sag, hvor vi er stævnet af DJØF. Vi balancerede på et knivsæg. Vi ønskede ikke at sige ingen kommentar, og jeg ville personligt kommunikere åbent. Jeg ville vide hvor grænsen gik. Der har været enkelte gange, hvor jeg haft brug for at tjekke om jeg kan sige det her. De fleste gange har jeg fået et ja, siger hun og fortsætter:

– I forhold til citater til pressemeddelelser er jeg blevet spurgt om hvad mit budskab er, og er kommet med punchlines, hvorefter der er kommet et udkast, og så har jeg redigeret i det. Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi er blevet styret. Jeg har fået muligheden for at få hjælp til at kommunikere så meget som muligt. Vi har fået svar, som vi kunne give til bestemt spørgsmål.

– Vi havde hele landets mediebevågenhed i en personfølsom sag, men grundet karakteren og skandalen, var vi nødt til at kommentere på det, og fik hjælp af jurister. Jeg har primært fået hjælp af Mie (Spuur Simonsen fra Fredericia Kommune, red.), men jeg forstår, at man som nyvalgt borgmester, der ikke har siddet i Økonomiudvalget, har haft brug for vejledning. 

Efter afsløringen omkring brugen af kommunikationsfirmaet fra København har vandene været delt på sociale medier. På den ene fløj står folk, der forsvarer brugen af ekstern kommunikation, men der er også flere, der ytrer sig negativt om det.

– Der er ikke noget odiøst i at tale om, hvordan man kommunikerer. Den største skandale i det er aktindsigten. Det er dybt kritisabelt, at aktindsigten tog så lang tid at komme frem, fordi der er ikke noget i den. Man kan mene hvad man vil, men det er naivt at tro, at der ikke laves kommunikationsstrategier, men det eneste tidspunkt jeg har været inde over det, var i borgmestersagen, siger Cecilie Roed Schultz.

Håndteringen omkring ADP-sagen finder Enhedslistens byrådsmedlem til gengæld kritisabelt. I aktindsigten fremgår det, at der er kommunikeret mellem kommunikationsbureauet, som Horten har fået ind til at assistere Fredericia Kommune, og ADP’s kommunikationsrådgiver. I mailkorrespondancen fremgår det, at begge parter har forsøgt at dysse sagen ned for at få mindst muligt bevågenhed. 

– Jeg har ikke haft ønske om at dysse noget ned, og det har ikke været politisk besluttet. Men nogen kunne have andre interesser, fordi mange ikke havde lyst til at få skandalen omtalt, men jeg ville gerne have talt om det i valgkampen, da vi hele tiden har forsøgt at få mere åbenhed om det, siger Cecilie Roed Schultz, der også kritiserer undersøgelsen omkring forholdene i ADP, der har ikke har vist sig at være en undersøgelse, men en samtale mellem ADP’s advokat og en af Hortens advokater:

– Jeg har hele tiden været ude at kritisere ADP, det kan ikke overraske nogen, og det er der forhåbentligt ikke noget nyt i. Der er en grund til, at advokaten skulle skrive under på en tavshedspligt i forbindelse med undersøgelse, slutter Cecilie Roed Schultz.