Forside Fredericia Skoleydelse har afgørende betydning for ny Forberedende Grunduddannelse

Skoleydelse har afgørende betydning for ny Forberedende Grunduddannelse

DEL

Regeringen er midt i de afsluttende forhandlinger omkring den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU), der blandt andet kommer til at rumme produktionsskolerne.

Regeringen ønsker at samle de forskellige uddannelsestilbud til unge under 25, der ikke er klar til en ungdomsuddannelse. Herunder ligger tilbud som erhvervsgrunduddannelsen, forberedende voksenundervisning og produktionsskolerne. Partierne i aftalekredsen om den nye forberedende uddannelse er derfor i gang med at forhandle vilkårene for eleverne på den nye uddannelse.

Næstformand i Uddannelsesudvalget Inger Nielsen, mener at skoleydelsen har en afgørende betydning for FGU-uddannelsens succes.

”I år har vi set unge landet over fravælge uddannelserne på produktionsskolerne. En af de største årsager er, at Folketinget sidste år stemte for en nedsættelse af den økonomiske ydelse, som eleverne får på produktionsskolerne. Det glæder mig derfor, at nogle af partierne allerede har erkendt fejlen, og jeg håber, at der er fokus på at forøge ydelsen igen, når FGU-uddannelsen skal tilrettelægges. Det bliver et væsentligt punkt, der kommer til at afgøre hvorvidt den nye uddannelse bliver en succes”, siger hun.

Forstander for Fredericia Produktionsskole Martin Petersen bekræfter udviklingen, og han mener også, at fravalget af produktionsskolerne i høj grad skyldes det manglende økonomiske incitament til at tage uddannelsen.

”Efter at der blev skåret i skoleydelsen, ser vi at nogle af de unge vælger andre uddannelsestilbud eller får sig et bijob. Det er i sig selv ikke et problem, men når unge med sociale udfordringer i højere grad risikere at komme på overførselsindkomst, fordi det ikke kan betale sig at tage en uddannelse, så kommer det samfundet til last. Jeg mener, at det er en langt mere effektiv løsning, at give de unge et økonomisk incitament til at tage en uddannelse – heriblandt en forberedende uddannelse, så vi kan få dem aktiveret og ud på arbejdsmarkedet mens de stadig er unge”, siger han.

Derfor vil Inger Nielsen på vegne af Uddannelsesudvalget invitere de forskellige ordførere fra partierne til et dialogmøde på Fredericia Produktionsskole. Her vil hun gerne diskutere fremtiden for Fredericia Produktionsskole og FGU-uddannelsen, men også muligheden for at placere en såkaldt FGU-moderinstitution i Fredericia.

”Det glæder mig, at partierne nu vil er klar til at gøre en indsats for vores mest sårbare unge, der på grund af deres livsomstændigheder ikke er klar til at påbegynde en uddannelse. Vi ved jo at en uddannelse er vejen til et godt liv. Vi vil nu gå i dialog med Folketinget og påvirke processen. Det vil være oplagt at lægge en FGU-moderinstitution i Fredericia, da vi i forvejen tilbyder adskillige forberedende uddannelser i Fredericia”, siger hun.

Produktionsskolernes formål er at hjælpe unge, der er gået i stå efter folkeskolen videre i uddannelsessystemet. Der er fokus på praktisk arbejde og undervisning i værksteder, men der kan også tages fag på 9.-10. klasses niveau eller komme i erhvervspraktik. Der er omkring 15.000 unge under 25 år, der går på produktionsskolerne i hele landet.