Tirsdag formiddag var der budt op til skolevalgsdebat på Kirstinebjergskolen, Afd. Haveplads, hvor emnerne var afgiften på cigaretter, kortere skoledage og aktiv dødshjælp.

Gymnastiksalen var fyldt med engagerede elever, der kom til i en lind strøm, da klokken nærmede sig 09:30.

Til at starte med præsenterede partierne sig selv. Til stede var:

Dansk Folkepartis Ungdom Chris Bjerknæs
SF Ungdom: Jeppe Riis
Danmarks Socialdemokratiske Ungdom: Katrine Evenlyn Jensen
Konservativ Ungdom: Frederik Münster
Radikal Ungdom: Mahmoud Mohammed Mansour
Alternativets Ungdom: Emil Ipsen
Liberal Alliance Ungdom: Simon Overgaard
Venstre Ungdom: Jakob Sabroe
Enhedslisten: Rasmus Vestergaard
Kristendemokraterne: Jackie Hansen

Eleverne havde selv valgt de tre emner, der skulle debatteres. Det første emne var afgiften på cigaretter.

De ti partirepræsentanter før debatten. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Chris Bjerknes fra Dansk Folkeparti Ungdom lagde ud med at sige:

“Hvor mange ved ikke, at I kan dø af rygning?” Svaret var klart fra salen. Der var kun én, som rakte hånden op.

Efterfølgende gik Chris i gang med at fremlægge sine synspunkter til debatten om cigaretafgiften.

“Den enlige mor, der vil have råd til sund mad, vil ikke have råd til sund mad, hvis priserne stiger. Til gengæld jeg synes, at vi skal investere massivt i dem, der vil være røgfri. Den rigtige løsning er ikke at hæve priserne, selvom det er et quickfix,” forklarede Chris.

Turen gik videre rundt til de øvrige partier, og her sagde Jeppe Riis fra Socialistisk Folkepartis Ungdom:

“Vi vil have afgiften for cigaratter. De er meget dyrere i vores nabolande. Jeg har selv røget, og det var hårdt at stoppe, og hvis det havde været dyrere, havde jeg stoppet hurtigere, fordi det rammer mig på pengepungen,” sagde Jeppe og kom ind på et emne, der var kraftigt oppe at vende i forbindelse med cigaratafgiften, snus, som pt. kun kan købes illegalt i Danmark:

“Snus er bedre, men lad os starte et sted, da det er svært at få noget igennem i EU. Vi skal have en sund rygerkultur, og det starter med at gøre noget ved afgifterne, der gør, at færre vil starte med at ryge.”

Katrine Evelyn Jensen fra DSU var enig i, at afgiften skal hæves.

“Vi vil hæve afgiften af en årsag, og det er, at vi ved det virker. I Norge, som er et søsterland og et land, som vi sammenligner os med, ryger en procent af unge kvinder. Det tal er 14 gange højere i Danmark,” forklarede Katrine og fortsatte:

“Det handler om næste generation, ikke os. Vi skal sørger for, at de unge til festerne ikke byder hinanden smøger, når de er gået udenfor.”

Et statement, der fik gang i snakken var det, som Frederik Münster fra Konservativ Ungdom, kom med.

“Lad mig starte med en historie fra det virkelige liv. I sommer så jeg min farfar på fortorvet, der var ved at blive genoplivet af to reddere. Min mormor har også nedsat lungefunktion på 15 %, og har haft problemer,” sagde han og kom med sit synspunkt:

“Lad os hæve skatten for cigaratter og sænke skatten på arbejde i stedet.”

Barnepige-kultur

Generelt var de fleste partier, med undtagelse af de liberalorienterede partier, enige i, at der skal gøres noget ved afgiften.

“Vi vil faktisk afskaffe afskaffe afgiften. Det vil være at umyndiggøre personer og at være bedrevidende, når man siger til en på over 18 år, at han ikke skal ryge. Lad os fjerne afgiften, og lad os selv bestemme, hvordan man skal leve sit liv,” sagde Simon Overgaard fra Liberal Alliance Ungdom.

Han blev bakket op af Jakob Sabroe fra Venstre Ungdom.

“Det er en væsentlig, om vi har lyst til en barnepige-kultur, hvor man diskuterer ned i mindste detalje? Der er en alkoholkultur, gamingkultur og nu skal Lille-Per i seng klokken 20:00. Det har jeg ikke lyst til at leve med,” sagde Sabroe.

En, der til gengæld ville hæve afgiften, og som påpegede et problem var Jackie Nielsen fra Kristendemokraterne.

“Hvor mange har drukket øl? Hvor mange har drukket breezere eller andet?” Sådan indledte Jackie og fik håndsoprækning fra salen, og konstaterede: “Der har vi problemet.”, da langt størstedelen

“Vi går ind for at hæve afgiften til 60 kroer, og det har faktisk vist sig, at det har en præventiveffekt,” sagde Jackie.

Enighed om kortere skoledag

Alle eleverne ville have kortere skoledage. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Efter at hvert parti havde fremlagt deres synspunkt, og der blev debatteret frem og tilbage, var det tid til det andet emne, kortere skoledag.

“Jeg kunne godt tænke mig en helt ny reform, men måske sker der allerede noget sidst på ugen med kortere skoledage,” fortalte Chris Bjerknes.

Generelt var der enighed om, at skoledagene skal være kortere og den nuværende skolereform skal laves om. En, der var kornet med ting, som skal forbedres i Folkeskolen var Jeppe Riis.

“Vi har en vision om, at vi skal have en bedre skole. Vi skal have bedre tid, og ikke kigge på en lurer, der snakker om kedelig matematik og dansk Vi skal bruge mere tid på at bringe sløjdfaget tilbage sammen med hjemkundskab. Det kunne være godt for klimaet og i kampen om at bekæmpe madspild,” sagde Riis, der sluttede med at undskylde, at SF var med til at lave “den elendige lov,” som han kaldte den nuværende skolereform.

“Der er allerede lavet en aftale, der er præsenteret med Liberal Alliance i spidsen om kortere skoledag. Der er blevet lavet handling på det, og det er derfor I skal stemme på os, fordi vi laver handling. Vi vil fortsætte med at lave handling,” forklarede Simon Overgaard.

Hvornår er man syg til at dø?

Jakob Sabroe fra Venstre. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Det sidste emne på programmet var aktiv dødshjælp. Debatten foregik på den måde, at der blev stillet spørgsmål fra salen. Et spørgsmål lød blandet på, om hvem, der går ind for aktiv dødshjælp.

“Det er fint med passiv dødshjælp med, at man skal hjælpe dem, men med aktiv dødshjælp skal man hjælpe dem tilbage i livet, og den del med aktiv går vi ikke ind for,” fortalte Rasmus Vestergaard fra Enhedslisten.

Der blev spurgt lystigt ind til emnet, og et af de spørgsmål, som der blev spurgt ind til var: Hvornår er man syg til at dø?

“Det vil altid være en konkret vurdering af den enkelte patient. Når det går ned ad bakke, og man har uger eller måneder tilbage, og har et smertehelvede, så skal man have muligheden. I nogle lande går man så langt, at børn også an få det, hvis de er dødsyge. Det er måske lige lidt for vidt. Hvis man er 70-80 år synes jeg, at man skal igennem en screening af uafhængige læger og igennem psykologsamtaler,” sagde Jakob Sabroe fra Venstre Ungdom, inden debatten blev hævet efter 1,5 time.

www.fhk.dk