Det er nok de færreste der har en samling af kunst og keramik som den Erik Veistrup kan prale af. Siden 70’erne har han ivrigt samlet på både kunst og keramik, alt fra de klassiske stilarter og kunstnere til de helt unge og nyuddannede. Nu kan en del af hans samling ses på CLAY i Middelfart.

– Vi står midt i en særudstilling som har titlen LER ER LIVET!, fortæller museumsdirektør, Pia Wirnfeldt, og fortsætter:

– Lige præcis de ord kunne sagtens flyve ud af munden på den her samler, der har samlet alt den her keramik som vi nu får lov til at præsentere. Det er samleren Erik Veistrup, i dag 83 år gammel, pensioneret skolelærer, som siden 1970’erne har fulgt sin passion og sin begejstring for at indsamle både dansk kunst og keramik.

Det er en udstilling som virkelig viser og udstiller et bredt spektrum inden for dansk keramik, lige fra det klassiske og mere passionerede udtryk til de fuldstændig vilde værker, der går langt ud over kanten af hvad man normalt forbinder med keramik. Det er en samling der har omkring 50 år på bagen, med løbende tilføjelser.

CLAY Middelfart Ler er Livet! Erik Veistrups Samling

– Han startede tilbage i 1970’erne, hvor han blev opmærksom på keramikkens udtryksmuligheder. Nogle af de første keramikere der fangede hans interesse var de mere klassiske studiekeramikere. Men med tiden har han fulgt med i stort set alt der er sket og hvordan scenen i dansk politik har udviklet sig, både i værksteds keramik, på gallerier og udstillinger. På den her måde har han været omkring og har ladet sig betage af en masse udtryk. Især der hvor der er fundet nye veje, både formmæssigt, udtryksmæssigt og teknisk. Især der hvor han møder en keramiker eller en kunstner der har muligheden for at udtrykke sig originalt, siger Pia Wirnfeldt.

Noget af det man kan opleve på CLAY er en nyuddannet kunstners værker. For det behøver ikke være de største navne og de største klassikere der skal samles på, Erik Veistrup har også en forkærlighed for de nye og eksperimenterende kunstnere.

– De værker vi har stående bagved her er skabt af den danske keramiker Pernille Pontoppidan. Det her er hendes afgangsprojekt fra skolen. Det er et eksempel på bredden i Erik Veistrups samling, men også et bud på at han jo helt fra tidlig færd følger keramikkens udvikling. Han står klar ved de nyuddannede og håbefulde fra skolen – og i det her tilfælde bakker han Pernille Pontoppidan op ved at købe i alt otte af hendes afgangsprojekter, forklarer museumsdirektøren.

CLAY Middelfart Ler er Livet! Erik Veistrups Samling

– Det er tydeligt at der er tale om et mere vildt og grænsesøgende udtryk, hvor det i høj grad er det skulpturelle der er i fokus. Det er materialet og materialets udtryk, som hun eskalerer i og finder fascinerende. Den vildskab hun finder i det, det er en originalitet, fortsætter Pia Wirnfeldt.

Det er ikke unormalt i Veistrups samling, at der er nye kunstnere med. Desuden samler han ikke kun til eget forbrug – nærmere tværtimod. Han vil gerne bringe kunst og keramik ud i landet.

CLAY Middelfart Ler er Livet! Erik Veistrups Samling

– Han har altid fulgt med ungdommen og elsket udviklingen og den vildskab som børn og unge er garant for. Så det har været afgørende. Men han har også en enorm lyst og drivkraft i forhold til at dele sin begejstring med andre. Hans begejstring for kunsten og keramikken, den er så tydelig at det ikke er tilstrækkeligt for ham at samle for egen vindings skyld. Men det er vigtigt for ham at få kunsten og keramikken ud at leve, og være et udgangspunkt for dialog med andre mennesker, forklarer museumsdirektør, Pia Wirnfeldt.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer