I forbindelse med Red Barnets SletDet Rådgiving-kampagne, der handler om digitale krænkelser, besøger influencere og repræsentanter fra Red Barnet forskellige skoler rundt om i landet. Tirsdag den 5. oktober startede de ud på Erritsø Fællesskole, afdeling Bygaden.

I løbet af de første ni måneder af 2021 har Red Barnets SletDet Rådgivning modtaget 1.454 henvendelser om digitale krænkelser af børn og unge. Det er flere henvendelser end i hele 2020 tilsammen, hvor tallet lå på 1.319.

SletDet Rådgivningen oplever, at mange af de børn, unge og voksne, som henvender sig på vegne af et barn, fortæller, at de er blevet afpresset, snydt eller direkte truet til at dele intime billeder af sig selv.

Red Barnet tager udviklingen meget alvorligt og lancerer nu kampagnen, ’Et Andet Valg’. Den består blandt andet af en interaktiv YouTube-serie og en turné om digitale krænkelser på skoler over hele landet. Fokus vil være på børn og unges oplevelser med at blive afpresset, bedraget og forrådt på nettet – og de veje, der er til at få hjælp.

Ifølge Red Barnets stedfortrædende generalsekretær, Janne Tynell, er der et stort behov for at nå ud til børn og unge med mere viden om digitale krænkelser.

– Selv om vi hjælper flere børn og unge via vores SletDet Rådgivning, er jeg alvorligt bekymret for, at rigtig mange ikke får den hjælp, som de har brug for og ret til. Derfor er jeg så glad for, at vi nu skyder denne store kampagne i gang og får taget de vigtige snakke om dilemmaerne på nettet med de unge selv. De er eksperterne i eget liv. Og de skal vide, hvor de kan få hjælp, hvis de har været udsat for en digital krænkelse, siger Janne Tynell.

YouTube-serien ’Et Andet Valg’ er udviklet i samarbejde med unge og Butter Agency. I seriens tre afsnit følger man tre forskellige karakterer, som alle kommer til at stå over for at skulle træffe valg om, hvordan de skal reagere efter at være blevet ofre for en digital krænkelse. Handlingen er baseret på virkelige henvendelser til Red Barnets SletDet Rådgivning.

Skuespillerne i ’Et Andet Valg’ har ud over skuespillet også stået for input til replikker og selve universet i serien, der er interaktiv og beder seeren om aktivt at tage stilling til de dilemmaer, som rejser sig i forbindelse med handlingen.

Red Barnet har også lanceret et gratis undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i serien.

Forskellige former for krænkelser

Hænderne kom i vejret ved flere lejligheder. (Foto: AVISEN)

Til det formål at udbrede kendskabet til digitale krænkelser var der opsat en paneldebat, der blev suppleret af løbende sekvenser fra serien ”Et andet valg”. Fra scenen i gymnastiksalen på Erritsø Fællesskab fangede Rasmus Svane, der var vært, de omkring 200 elevers opmærksomhed ved at aktivere dem til at række hånden op til en række spørgsmål.

I panelet deltog Rebecca Cronfeld (rådgiver og ekspert Red Barnets SletDet Rådgivning), Mark Terkelsbøl (instruktør), Stefanie Munck (producer) Lukas Jackson (skuespiller), Erik Jensen (skuespiller) og Oscar Rosenstrøm (influenser), og de blev løbende spurgt om ting inden for emnet digitale krænkelser.

– Digitale krænkelser opstår i klikker som vennegrupper, og det er vigtigt at slå fast, at det aldrig er den krænkedes skyld, sagde Rebecca

Efter Rebeccas svar kom der et kontraspørgsmål fra Rasmus om, hvornår der er tale om en krænkelse i den enkelte sammenhæng.

– Det handler om den enkeltes perspektiv, da vi har forskellige grænser, når det handler om adfærd. Derfor er det forskelligt fra person til person og derfor svært at sige hvor grænsen går,og derfor kan vi opleve gnidninger, sagde Rebacca.

Lucas, der er skuespiller, kom med et eksempel som han selv har oplevet, hvor der kunne være opstået en krænkelse. Der var en episode, hvor en blev kaldt for giffelkongen, som brugte det som profilbllede, og hvis han ikke synes det var sjovt, kunne det have taget en drejning.

– Heldigvis synes alle, at det var sjovt i den sammenhæng, men det kan gå galt, selvom man tror, at man er venner. Heldigivs var vi kun fire drenge, der lavede det med hinanden, og vi kunne mærke, hvis det ikke var sjovt og stoppede med det samme, forklarede Lucas.

Oscar Rosenstrøm har selv være forskånet for krænkelser, men han har oplevet det på nært hold fra særligt veninder.

– Jeg har været i gamet i lang tid, og folk har taget godt imod mig, men mange af mine pigevenner har skullet høre på en del. Hvis de lagde et billede op af deres krop, har de fået kommentarer om, at hvis det ikke var for store bryster, fik de ikke likes. Jeg føler, at danskere kan være grove i den sammenhæng, sagde han.

Der blev lyttet koncentreret til paneldebatten. (Foto: AVISEN)

Som elevrepræsentant var Mille Dyhrberg udvalgt på forhånd, og hun blev stillet en række spørgsmål på podiet, hvor et af dem gik på, hvordan hun taler med sine forældre om sociale medier.

– Vi taler om en masse, blandt andet det med TikTok, hvor de tager ens oplysninger og udnytter dem.  Vi taler også om Snapchat, og at jeg skal holde det til dem, som jeg kender, sagde Mille, der efterfølgende blev spurgt om hun var enig med hendes forældre:

– Min mor og jeg er enige, men min far kan jeg godt diskutere lidt med. I starten med TikTok var jeg ikke enig, men det endte med, at jeg slettede den, sagde hun.

Slutteligt blev Mille spurgt om, hvordan hendes klasse benytter sig af sociale medier.

– Vi har en fællesgruppe i klassen, og så har vi en pigegruppe, men den bruger vi ikke så meget. Vi bruger mest fællesgruppen, hvor vi skriver om skoleting, og hvis man har brug for hjælp. Derudover poster vi også ”ligegyldige” billeder frem og tilbage, forklarede hun.

– Vi har en fællesgruppe og en pige gruppe. Vi bruger mest fælles og der taler vi om skole ting, og har man brug for hjælp skriver der, men der er også “kedelige” ting som at sende ligegyldige billeder frem og tilbage.

I alt skal Red Barnet besøge ni skoler rundtomkring i landet, hvor der i alle tilfælde vil være et panel med skuespillere, instruktørerenog produceren af serien, Red Barnets eksperter i digitale krænkelser, samt elevrepræsentanter fra skolerne. Derudover vil der være influencere til stede som Oscar Rosenstrøm, Rebekka Bjerre og Osama Al Naser Ude på skolerne vil der være oplæg fra paneldeltagerne om digitale krænkelser og være en diskussion af de dilemmaer, som knytter sig til at være ung på nettet. Der vil også blive foretaget en måling med Red Barnets dialogværktøj Børnebarometeret, som er blevet udviklet for at give børn en tydeligere stemme i debatten om eksempelvis digitale overgreb.