En vestjysk skibsreder har fået en betinget dom på halvandet års fængsel, og hans firma skal betale en bøde på tre millioner kroner for at have udnyttet to ghanesiske fiskere. 

En skibsreder fra Thyborøn er idømt ét år og seks måneders betinget fængsel for at have haft to afrikanske fiskere ansat under urimelige arbejdsvilkår. Det slog retten i Holstebro i dag – mandag den 11. januar 2021 – fast. Dommen for åger betyder også, at skibsrederens virksomhed straffes med en bøde på 3.000.000 kroner.

De to mænd kom til Danmark fra Ghana i efteråret 2016 og skulle efter planen gøre et fiskeskib klar, som de skulle sejle til Afrika. Men skibet kom aldrig af sted, og i mere end tre år boede de to afrikanske fiskere på et skib i havnen i Thyborøn, hvor de arbejdede 66 timer om ugen til en månedsløn på 1.200 euro plus kost og logi. Skibsrederen udnyttede med rettens ord de to fiskeres ”manglende indsigt i danske arbejdsmarkedsvilkår, herunder løn og arbejdstid, til at fastholde (…) i en ansættelsesaftale, hvor der var et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen inklusive pauser og lønnen på 1.200 euro plus kost og logi om måneden”. 

Dommen på halvandet års fængsel er gjort betinget af samfundstjeneste i 250 timer. 

”Der er gennem flere år sket en særdeles grov udnyttelse af de to mænd som billig arbejdskraft. Det har vi i dag fået rettens ord for, og det er jeg meget tilfreds med”, siger specialanklager Ulrik Panduro fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi om dommen. 

De to fiskeres opholdstilladelse udløb i april 2017. Herefter har deres ophold og arbejde i Danmark været ulovligt. Derfor blev skibsrederen – ud over dommen for åger – også dømt for at have haft de to mænd til at arbejde og opholde sig ulovligt i Danmark. 

Det var i maj 2019 på en rutinemæssig grænsekontrol i havnen i Thyborøn, at Midt- og Vestjyllands Politi blev opmærksom på de to afrikanske fiskere og deres situation. De to fiskere er nu hjemme hos deres familier i Ghana.

Dommen blev afsagt uden retsmøde. Derfor er det endnu uvist, om den dømte modtager sin dom, eller han anker den til landsretten.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
annemette beich
annemette beich
12 dage siden

Det undrer mig, at der i alle artikler og TV-reportager, jeg ser om denne sag, ikke bliver oplyst om eller stillet spørgsmål ved, hvad de 2 mænd får af erstatning fra skibsredderen. Der bliver til gengæld oplyst om skibsredderens bøde, samfundstjeneste osv. Når sagen engang er afsluttet, hvad får de så? Er det så bare afsluttet for dem? Det som optager mig, og sikkert mange andre er, at der stilles kritiske spørgsmål om, hvad der sker for de 2 fiskere Hvorfor bliver disse spørgsmål ikke taget op? Jeg forventer ikke at de kan besvares før afslutning på sagen, men derfor kan spørgsmålene godt stilles. 3 års arbejde til slaveløn. Hvor er det gyldne håndtryk til disse 2 mænd? Hvem stiller disse spørgsmål?