Som en del af deres undervisning i samfundsfag havde elever fra Middelfart Gymnasium fået besøg af borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (A) og skatteminister Morten Bødskov (A), og temaet var klimaproblemerne.

– Vi har diskuteret klimapolitik med 70 unge og engagerede mennesker. Man kan høre på deres spørgsmål, at de har en god viden om omkring hvad der foregår, og samtidig er de optaget af klimaet, sagde borgmester Johannes Frydslund Jensen efter debatten.

Middelfart Kommune er i forvejen gået i front med flere initiativer på klimaområder, og fra den 2-4. september afholdes der klimatopmøde i netop Middelfart. Arrangementet er vokset betydeligt, og var det ikke for coronakrisen, var forventningerne om afviklingen endnu større. Derfor er Lundsfryd Jensen også meget glad for optakten hos de unge på Middelfart Gymnasium.

Morten Bødskov var også meget begejstret for de unge, og følte han fik et flashback til dengang, han selv sad på Viborg Amtsgymnasium:

– Det er fantastisk at opleve sådan et engagement. Man kan jo høre, at de ved hvad de taler om. De har brugt tid i timerne på de her helt afgørende spørgsmål. Når man selv har været aktiv i politik som ung, er der ikke noget bedre end at mærke, når der er en gnist som den, der er her, sagde Bødskov med et smil.

Gymnasieelever med gode spørgsmål (Foto: AVISEN)

Skatteministeren mener, at det bedste er, at de unge gymnasielever ikke bare accepterer standpunkter uden videre, men at de er kritiske. Han præsenterede under sit oplæg flere af regeringens synspunkter på det grønne område.

– Man må sige i al beskedenhed at efter Folketingsvalget, der var et klimavalg, er der foretaget et meget stort sporskifte i klima- og naturpolitikken. Middelfart Kommune er langt fremme i samarbejdet med regeringen om også meget store projekter, og på den måde er man et unikum af et eksempel på hvordan man kan kombinere grøn og fremsynet politik med grønne arbejdspladser. Dermed er man med til at styrke lokalsamfundet, understregede skatteministeren.

Bødskov mener at regeringens politik især bygger på at man sætter de store rammer, eksempelvis klimaaftale, landbrugsaftale, grøn skattereform og så etablerer et godt samarbejde med det lokale. Det var også regeringens ambition om at få en million grønne biler i 2030, der gav flere kritiske spørgsmål fra gymnasieeleverne. De ville blandt andet vide, hvordan regeringen tænkte det kunne løses i praksis. Men også forbrugeradfærden blev debateret livligt. For hvordan vil man i praksis kunne gøre noget for at forbedre klimaets situation, når det gælder det personlige valg. Her kunne skatteministeren slå fast, at den diskussion netop er ved at tage fart:

– Vi kommer til at diskutere den grønne skattereform for alvor her i efteråret. Forbrugernes valg af eksempelvis biler, men også andre varer eller elektricitet, kommer vi til at tage stilling til i de kommende år. Jeg tror også der kommer konkurrence i detailhandlen om det grønne valg.

Rektor Christian Alnor tog imod borgmester og minister til en livlig debat på Middelfart Gymnasium (Foto: AVISEN)

Johannes Lundsfryd Jensen mener at Middelfart Kommune og regeringen er på bølgelængde i klimaspørgsmålet, og slår fast at det er en fælles opgave, der kun kan lykkedes med at godt samarbejde mellem det lokale og det landsdækkende:

– Vi har brug for de afgørende rammer omkring klimaløsningerne. En af vores store virksomheder, Dinex, producerer eksempelvis katalysatorer og sorterer partikler fra. De har brug for et hjemmemarked, og det kommer jo netop, hvis man stiller skrappe krav på miljøområdet. Det kommer via regeringen og Folketinget. Man har kørt en skarp kurs gennem en årrække, og derfor er Dinex nu førende på verdensmarkedet for produkter, der sorterer partikler fra udstødning. Det er et meget konkret eksempel på, at det man gør nationalt, hænger sammen med det lokale, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Borgmesteren er glad for og stolt af at Middelfart Kommune fra den 2. – 4. september samler hele Danmark til et klima folkemøde, og mener der bliver sat ekstra fokus på konkrete handlinger, der skaber løsninger. Der er i år 6 scener, inklusiv en stor ungdomsscene på Middelfart Gymnasium. Også skatteminister Morten Bødskov har ros til kommunen for indsatsen med klima folkemødet, hvor ikke mindst gymnasiets ungdomsscene inspirerer ham til at tro på resultater.

– Det er den her generation, der får regningen. Det er også dem, der har chancen for at træffe det rigtige valg. Hvis der ikke bliver truffet et valg, der ændrer på tingene, som de kører nu, så er det løb kørt. Klimaproblemerne er alvorlige, og rigtig mange oplever at når de ser, hvad der udspiller sig i Tyskland og Belgien, så kommer det tæt på, siger Bødskov.