Skandinaviens vigtigste fagmesse for byggevarer. Messen afholdes hvert andet lige år i MESSE C – og derfor var der i dag fyldt ved parkeringspladserne ved det store messecenter og på parkeringspladserne ved Fredericia Idrætscenter. Fredericia AVISEN er med de kommende dage fra messen, og i dag var et af højdepunkterne, da årets klimapriser blev overrakt. 

Palle Thomsen, adm. direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre bød alle velkomne. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

I år har der været rekordmange indstillinger til Byggeriets Klima-, Energi- og Miljøpris, Nomineringskomitéen havde udpeget 20 virksomheder med i alt 23 forskellige strategier, løsninger og produkter, der dystede om priserne.

Engangsmaske med indbygget frisk luft, en ny generation af glasuld, automatiseret styring af indeklimaet og træbeskyttelse uden giftstoffer. Mængden af innovation og feltet af ansøgere til Byggeriets Klimapriser favnede i år vidt og bredt, og niveauet var højere end nogensinde før.

Det er femte gang, at priserne blev uddelt og niveauet var højt.

”Vi oplever et sandt innovationsboom inden for grønne og bæredygtige byggevarer, klimaløsninger og miljøstrategier. I år har vi modtaget 30 pct. flere indstillinger til Byggeriets Klimapriser, og vi har aldrig set så mange nytænkende teknologier, idéer og løsninger – alle til gavn for miljø og klima,” sagde Palle Thomsen, adm. direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre.

Carsten With Thygesen, Næstformand i Realdania.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Carsten With Thygesen, næstformand i Realdania og formand for Markedsmodningsfonden, talte inden prisoverrækkelsen om, hvorfor innovative og bæredygtige produkter skal på markedet. Herunder en større tale om urbanisering, energiforbrug, CO2-aftryk og klima generelt. Herudover opfordrede han virksomheder til at søge fonden om støtte til formål og projekter, som kan løfte både økonomi, knowhow og udvikling.

Jacob Bjerregaard takkede for Byggeriets brug af Fredericia som messeby. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Klokken 14.15 gik Fredericias Borgmester Jacob Bjerregaard på scenen. “Vi er stolte i Fredericia Kommune over, at I holder jeres fagmesse her ved os. Vi vil gerne være en foregangskommune, når det kommer med klima og energi. Jeg er selv nyvalgt formand for KLs Miljø- og forsyningsudvalg. Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har en grøn profil, også når det handler om vores erhvervspolitik. Det er utrolig vigtigt, at vi er et forgangsland, så det betyder meget for mig, at I er her og I har det fokus, I har – og så er vi glade for, at I er her i Fredericia og bruger vores Messe C”, sagde Borgmesteren.

Klimaprisen 2018

Klimaprisen gik til Kronospan ApS, som Borgmesteren roste for sit arbejde med Novopan Klimagulv, der er en ny 25 mm sporet undergulvsplade med fræsede spor til 20 mm varmeslanger til vandbaseret gulvvarme. Det produceres af genanvendte træmaterialer og med en markant reduktion i CO2-belastningen ved fremstilling, anvendelse og bortskaffelse af produktet i sammenligning med alternative tunge bygningsdele. Novopan Klimagulv er det eneste undergulv til gulvvarme i Skandinavien, der har opnået Svanemærket primært pga. de anvendte råvarer er CO2-neutrale og virksomhedens vægt på cirkulær økonomi i produktionen.

Energiprisen 2018

Gik til Wood Step A/S, som har produceret en trappeløsning, der reducerer problemer med kuldebroer og træk. POLAR-STEP og POLAR TOPKARM, der er en topisoleret loftstrappe med 87 mm front samt toplem i tagrummet også med 87 mm front, hvilket har sikret en testet u-værdi på kun 0,37 også de fik et kæmpe stort tillykke af Borgmester Jacob Bjerregaard.

Miljøpris 2018 

Miljøprisen gik til Komproment, som har iværksat en miljøstrategi, de har udviklet facade produkter med udgangspunkt i adskillelse og genanvendelse, og de arbejder med dokumenteret bæredygtighed via Cradle to Cradle certificeringer.

Komproment har fokus på dokumenteret bæredygtighed, og derfor har de valgt at “Cradle to Cradle”-certificere deres facade division. Forudsætninger for dette er, at produkterne er udviklet til adskillelse, samt at der ikke indgår skadelige stoffer i produkterne. 5 produkter er certificeret på sølv niveau.

Komproment har herudover indført begrebet “sort boks” i byggebranchen. Med facaderne leveres en “sort boks” med materialeoplysninger, således at materialerne kan genanvendes på den rigtige måde og indgå i det cirkulære byggeri. Den indeholder al nødvendig viden omkring materialernes sammensætning og er samlet fysisk ved facaderne. Hermed kan materialerne ved nedtagning om mange år direkte recirkuleres, enten ved genopsætning, omsmeltning eller andet.

Komproment arbejder også på at udvikle “take back” løsninger for produkter, der ikke direkte kan genanvendes 100%.

Særpris 

En virksomhed kunne komiteen ikke komme udenom. Modtagerne af H+H-Danmark A/S. “Som arbejdede med øgede konkurrenceevne med arbejdsmiljø. Sikkerhed og arbejdsmiljø tænkes helt ud i værdikæden,” sagde Borgmesteren blandt andet og ønskede dem stort tillykke.

Herefter var der musikalsk indsalg fra Fredericia Teater, som opførte sange fra Musicalen SEEBACH og Disney Tarzan, inden det var tid til forfriskninger.