Kunst har før som nu provokeret og vakt voldsomme reaktioner og kritik. Mon ikke de fleste er bekendte med den skandale, den svenske kunstner Dan Park vakte i 2014 med sit værk ”Hang-on, Afrofobians”, en sag som medførte en fængselsdom for kunstneren. Også Marco Evaristtis guldfisk i blendere blev fulgt af stor medieomtale. En heftig debat eller skandale i avisen, på sociale medier eller på tv kan skabe en sund debat om ”Rigets tilstand” – og alle har lov at have en mening. Der findes mange forskellige holdninger til kunst, og kunst mener de fleste – fuldt berettiget – noget om. Heldigvis.

 

Sindssyge kunstnere

På Kunstmuseet i Vejle hænger et maleri, der også har en god historie om stor skandale og hidsig debat. Carl Jensens maleri ”Den store Komposition” var nemlig del af den skandaleombruste Kunstnernes Efterårsudstilling 1918 på Charlottenborg i København. Udstillingen blev sablet ned og var genstand for voldsom kritik i årene, der fulgte. Så voldsom, at nogle af kunstnerne destruerede nogle af de udstillede værker og andre holdt helt eller delvist op med at male. Temaomvisningen søndag 29. maj kl. 14 vil tage udgangspunkt i netop dette værk, som kunstneren efterfølgende placerede i sit sommerhus i Tisvildeleje og aldrig udstillede igen. Det kom i Kunstmuseets eje i 2001 og blev efterfølgende grundigt restaureret og konserveret. Værket er del af en spændende historie om tidens journalistiske kritik, om læge og epidemiolog Carl Julius Salomonsen, der seriøst fremførte en teori om, at de kunstnere, danske som udenlandske, der omkring 1918 eksperimenterede med et nyt billedsprog, måtte lide af en til lejligheden opfundet smitsom sindssygdom, dysmorfisme!

Hør mere om baggrunden for skandaleudstillingen for næsten 100 år siden og om nyere kunst-skandaler, hvordan disse skandaler opstår, og endelig hvorfor mon et abstrakt landskabsmaleri virkede så provokerende på samtiden?

 

Tid og sted

Temaomvisning: Skandale!

Søndag 29. maj kl. 14

VejleMuseerne – Kunstmuseet, Flegborg 16-18, Vejle

Pris: 50 kr. Køb billet på VejleMuseernes hjemmeside eller på dagen.