På bagsiden af sygehuset i Kolding blev de sædvanlige lyde fra byggeriet forleden afløst af motorstøj. Her stod hurtige biler og skinnende motorcykler linet op. Der var udstødningsrøg i luften og benzin i blodet på de mange børn, der var mødt op sammen med deres forældre, fredag 26. juni 2015.

Her havde dagtilbuddet i børne- og ungdomspsykiatrien i Kolding inviteret Motorsport for Life til at komme forbi og give børnene en oplevelse for livet. De kunne prøve at sidde i en rigtig racerbil, køre en tur på en smart rød Ducati 916, og de kunne høre Michael Markussen fortælle om, hvordan det er at køre i team med selveste Jan Magnussen.

Nu mangler jeg bare kørekortet
Sara på 13 år var den første, der hoppede op bag på motorcyklen. Efter turen var kinderne røde og smilet bredt:

  • Det var virkelig fedt! Jeg har glædet mig rigtig meget til i dag. Motorcyklen kørte lidt for langsomt i starten, synes jeg – så jeg bad ham om at køre lidt hurtigere. Nu mangler jeg bare kørekortet, så kan jeg selv styre den, sagde Sara med et stort smil.

Moderen Vibeke Kusch fortæller, at Sara har drømt om motorcykler, siden hun var 6 år gammel. Så dagen i dag er en stor dag for Sara. Oplevelsen afleder tankerne fra en svær hverdag, i hvert fald for en stund. Sara har haft det svært i skolen og hjemmet det sidste lange stykke tid, og de seneste tre måneder er hun dagligt kommet i dagtilbuddet i Kolding. Hun er et af de børn, der følger med til Aabenraa, hvor udredningen af Sara fortsætter.

Sidste dag i Kolding
I denne uge flytter dagtilbuddet til Aabenraa, hvor der er bygget nye lokaler tæt på det eksisterende akutsygehus. Funktionsleder Rikke Augustinussen fortæller om en forandringsproces i Kolding, der har stået på de seneste to år – først med flytning af sengepladser til Odense, og nu med flytning af dagtilbuddet til Aabenraa, hvor der både skal siges farvel til børn, forældre og medarbejdere:

  • Det er vemodigt at sige farvel til noget, der er så godt. Nu gælder det om at få det gode med til Aabenraa, og det håber jeg, vi kan, sagde Rikke Augustinussen.

Et smil er det hele værd
Motorsport for Life holder omkring 25 arrangementer om året for indlagte børn med længerevarende sygdomsforløb. Normalt er det kræftsyge børn, der får mest opmærksomhed og sponsorstøtte, men det er også vigtigt at huske de børn, der er sårbare og ramt af en mere usynlig sygdom, fortæller formand for Motorsport for Life, Dan Crohn:

  • Vi gør det, fordi vi mener, at uanset hvilken diagnose børn har, så skal de have det sjovt. Vi gør det frivilligt, og for at gøre en forskel. Det giver god mening bare det at se, hvor glade og åbne børnene bliver. Bare det at se deres smil – det er det hele værd, siger Dan Crohn, inden han tager styrhjelmen på og gør motorcyklen klar til endnu en tur rundt om sygehuset.

Fakta
Dagtilbuddet i Kolding flyttede til Aabenraa 1. juli 2015.
Børnene er i dagtilbud, hvilket betyder, at de møder op på afdelingen hver dag, går i skole på afdelingen og kommer hjem igen om aftenen.
Enkelte børn afsluttes nu – andre følger med til Aabenraa. I Aabenraa er der bygget et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i forlængelse af det somatiske familiehus. Her er der også plads til dagfunktion og skole.
Til september åbner alle øvrige psykiatriske døgnfunktioner, der i blandt 19 senge til unge, og et gerontopsykiatrisk ambulatorium i nær sammenhæng med det somatiske sygehus.
Det samlede areal bliver på 20.000 kvadratmeter, og der er øremærket 500 mio. kr. til byggeriet.