For seks måneder siden var debatten og tonen ganske anderledes, når man omtalte indre by i Fredericia. Tomme butikslokaler hobede sig op. Et nyt og frisk pust; Løvestrøget, nye kædebutikker og en positiv ånd er dog, hvad formand for Fredericia Shopping, Ole Mortensen, møder i dag.

Selvom det støvregner fint over Fredericia på en ganske almindelig regnvejrsdag i november, er der mennesker i byens gågader. Det er ikke tilfældigt, hvis man spørger Ole Mortensen.

– Det er efterhånden sagt mange gange før, men Fredericia har og er inde i en flot udvikling, dertil kommer, at vi alle arbejder for at tiltrække folk med oplevelser og et godt byrum, fortæller Ole Mortensen.

Der er gang i lokalsamfundet igen efter en tung coronatid med nedlukninger, stigning i webhandel og butikslukninger. Det glæder formanden, der samtidig er meget tilfreds med de mange nye butikker, der åbner i Fredericia.

– Vi hører fra vores medlemmer, at det går godt. Nu åbner der flere butikker, alle vores lokaler er ved at være udlejet. Der er kommet mange spændende butikker, kæder og mennesker til. Elgiganten har set dagens lys i Fredericia, en ny undertøjsforretning er åbnet, nye restauranter, caféer og om lidt en italiensk dessert- og isforretning åbner. Så det er faktisk enormt positivt, at det er gået den vej de sidste seks måneder, hvor vi flere gange har debatteret midtbystrategi.

Efter de tunge skyer, der hang over store dele af detailhandlen og ikke mindst en dyster udsigt for de fysiske handelsbyer i Danmark, ser Ole Mortensen lyst på nutiden og fremtiden.

– Der må være nogen, derude, der tror på de fysiske butikker. Vi ser kunderne i butikkerne. Den fysiske butik giver en hands on, vi er der, du får varerne med i posen. Du får en service og man har en dialog med hinanden, hvor man ser på, hvad kunden skal bruge. Dertil kommer det sociale element, hvor man kommer ud og møder andre. Dankortet bruges heller ikke som i gamle dage, mange skal have en oplevelse, og ikke bare stillet et konkret behov. Naturligvis er der dem, der skal bruge noget til en fest, er sulten og lignende, men generelt, så kommer kunderne for at få en god service og en oplevelse. Det er varme og hygge. Det kan den fysiske butik skabe, og det kan den digitale ikke, mener Mortensen.

Biograf, cafe, restaurationer og bymøbler er blandt de elementer, der gør Fredericia til en by, hvor der er noget at komme efter. Formanden er derfor meget glad for, at medlemmerne af Fredericia Shopping kan høste af den ånd, der er i befolkningen.

– Der er sket så meget, og vi er slet ikke færdige. Fredericia har virkelig rykket sig, og det kan ikke siges nok. For 10 år siden havde vi ingen caféer i Fredericia, og når en flytter, kommer en ny, og flere kommer til. Den del er i vækst, og det er tegn på, at der er folk derude, der er ingen der åbner virksomheder eller forretninger, hvis der er, ikke er penge i det. Vi har alt. Vi har en spændende midtby, spændende havnefront, en super god kaffebar, vi har kulturinstitutioner, vi har en fantastisk biograf – alle de elementer giver os liv, uddyber han.

Hvor man før kørte udenbys for at handle og nyde, så er det omvendt nu, fortæller Ole Mortensen.

– Taler vi lækkerier, taler vi god mad og taler vi muligheder, så har vi det hele nu. Jeg gider ikke engang at køre udenbys mere. Vi har det hele, og det er en fornøjelse at være vidne til. Vi har så mange steder i byen, vi kan besøge og få en kulinarisk oplevelse, lyder det fra Ole Mortensen.

Det er en bred vifte af medlemmer, der kvitterer og er glade for den udvikling, beretter formanden om.

– Vores medlemmer er glade for den udvikling, og jeg mærker det også hos de nye medlemmer, der melder sig ind. De er gode til at tage fat på os, og selv bede om medlemsskab, hvilket er fantastisk, det er tegn på, at vores forening har et godt tag i byen. Jeg forventer også, at fremtiden er god. To lokaler bliver klar i løbet af foråret og bliver lejet ud, og med de fantastiske tiltag i Løvestrøget kan lukke nogle af de butikshuller, der er, siger Ole Mortensen og fortsætter:

– Jeg hæfter mig ved, at butikker selv er gået sammen om at ændre en udvikling. Jeg synes, at det er fantastisk, og dejligt for vores by. Jo mere, vi har at byde på, jo mere succes vil alle få.

Der skal fortsat arbejdes med at tiltrække folk til byen, og det er hele året.

– Fredericia Shoppings vigtigste formål er at trække folk til byen, og jeg synes, at vi gør det godt med events, der er store og viser, at der sker noget. Andre gange er det hyggen, som Shopping står bag. Vi skal trække folk ned i byen, og så er det vores egen opgave at sørge for, at de får en god oplevelse i vores butikker og spisesteder, siger han.

Hvordan ser handelsbyen ud i sommeren 2022?

– Jeg ser en by, der fortsætter den positive rejse. Jeg ser en by, der virkelig har fortjent prisen som Danmarks mest innovative handelsby, som vi vandt i 2020. Vi lever op til den pris, og det gør vi ved at tænke anderledes og arbejde sammen. Jeg bemærker også, når jeg kommer rundt i det danske land, at der er flere, der tænker byrum, udemøbler, bordfodbold, bordtennis og små elementer, der giver et liv. Man ser mere af det byrumsmiljø, så vi er godt på vej, slutter Ole Mortensen