To lokale spidskandidater – Niels Flemming Hansen (K) og Karina Lorentzen (SF) – går sammen om at kræve en ny ordning med iværksætterydelse for personer, der vil starte op selvstændigt – og i den skal der også være muligheder for, at selvstændige kan gå på barsel.

Forslaget kommer på Kvindernes Kampdag og fordi den tidligere barselsfond, som aldrig kom til at fungere godt, blev nedlagt i 2015. Den nye iværksætterydelse med barselsmuligheder skal give flere kvinder et godt rygstød til, at de kan starte egen virksomhed.

For alt for mange kvinder lader egen virksomhed blive ved drømmen. De fravælger nemlig i stor stil selv at starte op som frisører, freelancere og advokater, og i 2015 stod de derfor kun for 29,2% af registreringerne af nye virksomheder. De to spidskandidater er enige om at ringe barselsmuligheder er en del af forklaringen:

– Jeg har selv forretning, så jeg ved, hvor meget arbejde, der er i det. Her er kvinder og mænd bare ikke stillet lige, når man hiver barsel ind i ligningen, og det er ærgerligt, hvis det skal afholde kvinder fra at starte forretning, siger Niels Flemming Hansen (K).

– Det er ikke alle selvstændige, der tjener penge i læssevis. Min frisør lukkede sin forretning, da hun gik på barsel, og heldigvis har hun da fået gang i den igen bagefter. Sådan er det jo bare ikke for alle, og derfor bør vi finde måder at ligestille mænd og kvinder på dette område, forklarer Karina Lorentzen (SF).

Den tidligere barselsfond blev nedlagt, da økonomien i den ikke fungerede. Det får nu de to spidskandidater til at kræve, at man i stedet laver en ny iværksætterydelse, der også giver barselsmuligheder.

Besøger selvstændige på kvindernes kampdag

Normalt fejrer Konservative ikke Kvindernes Kampdag, men i år har Karina Lorentzen fået Niels Flemming Hansen med på ideen.

Først på dagen møder de udsatte indvandrerkvinder i et spritnyt projekt, der skal lære dem at sy. Women in Progress lukkede dørene op 1. marts i Kolding for en håndfuld forskellige nationaliteter, der skal bringes tættere på arbejdsmarkedet.

Bagefter mødes de to med tre kvindelige iværksættere, herunder formanden for Virksomme Kvinder, Lene Dueholm Nielsen, der netop offentligt har fremsat ønsket om en barselsfond for selvstændige. Her deltager desuden Mie Schmidt, der arbejder selvstændigt som multimediedesigner og har forretningen Meei samt Charlotte Lund, der har kaffebaren Tobbers. Formålet med mødet er at sætte fokus på, hvordan man får flere kvinder til at vælge iværksættervejen.

Program for dagen 8. marts

10.00-11.00      Women in Progress, AL Passagden 7, 6000 Kolding. Fokus på udsatte kvinder – hvordan får vi dem i job?

11.30-12.30      Møde med formanden for Virksomme Kvinder og indehaverne af Meei og Tobbers. Fokus: Hvordan får vi flere kvindelige iværksættere? På Tobbers Kaffebar, Munkegade 2, 6000 Kolding.