Kandidat til Fredericia Byråd, Jonas Straarup Christensen, udtaler:

– Det er en stærkt bekymrende udvikling vi ser, hvor flere og flere drikkevandsboringer rammes af giftrester. Det er i høj grad et nationalt anliggende at beskytte vores drikkevand, men i Fredericia Kommune kan vi også gøre noget ved problemet. F.eks ved at få mere vild natur rundt om boringerne og forbyde brug af sprøjtemidler på offentlige arealer.

På landsplan har SF foreslået en fond som skal gøre det muligt at opkøbe jord rundt om drikkevandsboringerne, så de fremadrettet ikke udsættes for sprøjtegift. Arealerne kan udlægges som økologisk landbrug eller vild natur.

SF Fredericia er på gaden på lørdag d. 4/9 mellem 10.00 og 13.00 ved Rådhustorvet.

Læserbrev fra Jonas Straarup Christensen, byrådskandidat for SF i Fredericia

En giftig forfriskning

Nyder du ofte et friskt, køligt glas vand direkte fra hanen?

Måske kan det blive sværere i fremtiden.

I Danmark er vi stolte af vores unikke, rene grundvand. I rigtigt mange lande er vand fra hanen ikke noget man drikker, kun noget man skyller med.

Men vores lille vidunderhistorie om det krystalklare grundvand, som på mange parametre er renere og bedre end ”kildevand” på flaske, er truet.

For nylig præsenterede Danmarks Naturfredningsforening en opsigtsvækkende rapport, hvor halvdelen af de danske drikkevandsboringer, viser sig at indeholde rester af sprøjtegifte.

I Fredericia indeholder 38 % af de drikkevandsboringer der forsyner kommunen, sprøjtegift. Heldigvis er ingen endnu over grænseværdien, så vandet må stadig sendes ud i hanerne. Men der er gift i. Og måske er det kun et spørgsmål om tid, før grænsen overskrides.

I SF Fredericia vil vi kræve at kommunen gør hvad den kan for at afbøde dette alvorlige problem mod vores unikke drikkevand. Meget skal bestemmes nationalt, men kommunen kunne f.eks forbyde sprøjtegifte på offentlige arealer og arbejde mere helhjertet med at skabe mere vild natur. Opkøb af jord i nærheden af vandboringer kan også komme på tale.