Debatindlæg – Villy Søvndal (SF), Gl. Bjært 39 C, 6091 Bjert, medlem af regionsrådet og borgmesterkandidat & Annette Blynel (SF), Strandgade 37, 5700 Svendborg, medlem af regionsrådet og spidskandidat, Region Syddanmark.

Det er så uendelig trist for os, der tror på værdien af et stærkt offentligt sundhedsvæsen at være vidne til det mismod og den mistillid, som der følger efter sygeplejerskernes konflikt. Der er rigtig mange faresignaler, der aktuelt giver et lidt dystert billede af vores sygehuse, som har præsteret så flot under pandemien. Puklerne er mange efter de udsatte operationer, og måske ser vi ind i en ny influenza epidemi.

Vi sidder med følelsen af, at vi – politikerne – ikke har handlet med rettidigt omhu. Vores sygehusvæsen har i al for lang tid været under dramatisk pres.  Både før, og endnu mere ekstremt, under pandemien. Så kom sygeplejerskernes legitime strejke, som blev afbrudt af et regeringsindgreb. Det har forståeligt nok ikke fremmet motivationen for at påtage sig ekstra vagter, og de fortsætter nu med punktstrejker og ”arbejder efter reglerne”. 

Resultatet er, at vores tidligere kendte rekrutterings udfordringer er eskaleret. Nu må regionen ty til lukning af sengepladser. Det sker også på Sygehus Sønderjylland og Syd-Vestjysk sygehus, i alt 21 sengepladser, bl.a. på medicinske afdelinger. Samtidig kan de private hospitaler se den fælles offentlige kasse punge ud, fordi vi har en stor gruppe borgere på ventelister til forskellige behandlinger, som ikke kan varetages i det offentlige. Kunne vi have forhindret det? Jo, hvis flere havde lyttet til SF’s forslag om at afsætte ekstra 2 milliarder, samtidig med en lønkomite, til alle lavtlønnede grupper på vores hospitaler. Måske havde det bidraget til personalets oplevelse af accept?  Måske havde signalet om respekt og anerkendelse været tydeligere?   Nu står vi med afdelinger præget af mistrivsel og mismod. Det er altså meget bekymrende.

Nu bruger vi i stedet pengene til de private hospitaler, der spinder guld på sygehusenes krise.  Det er dyrere og giver mindre sundhed for pengene. Vi mener, at det er regionens sygehuse, der skal tilgodeses. Vi har offentlige garanti klinikker i regionen, som kan udvides – hvis vi altså kan få sygeplejerskerne tilbage.

Vi savner jer.