Fra lørdag 28. maj kan man se en ny dyreart i GIVSKUD ZOO. Det er den helt sorte sulawesi-makak, som er en mellemstor abe, der i naturen lever på øen Sulawesi i Indonesien. I første omgang er der kommet to hunner og en enkelt han til Givskud, og med tiden er det planen at opbygge en stor flok.

GIVSKUD ZOOs biolog Kim Skalborg Simonsen har været med til at modtage de nye aber, og han fortæller: ”Sidste efterår flyttede chimpanserne fra GIVSKUD ZOO, og nu har vi så fundet deres afløsere. Sulawesi-makakken er en art, der passer rigtig godt ind i vores dyrebestand. Det er en truet art, som er meget social og så er individerne meget udtryksfulde og aktive”.

”Jeg tror, vores gæster bliver fascineret af de nye abers udseende. Hannen er ca. dobbelt så stor som hunnerne, og begge køn har en ”hanekam” på hovedet. Den bruger de – sammen med en masse lyde og mimik – til at kommunikere med hinanden”, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

På længere sigt er det planen, at sulawesi-makakkerne skal flytte ind i chimpansernes gamle anlæg, men da dette anlæg først skal renoveres, vil gæsterne i indeværende sæson kunne opleve makakkerne på øen over for elefanternes anlæg.

Sulawesi-makakken fik for nylig sine 15 minutters berømmelse, da en fotograf havde sat sit kamera op på øen Sulawesi, og en af aberne fik taget et billede af sig selv. Denne abe-selfie gik verden rundt, ikke mindst pga den lange retssag, der efterfølgende skulle afgøre, hvem der havde rettigheden til billedet.

 

Fakta om sulawesi-makakken

Sulawesi-makakken er også kendt under navnet topbavian og Celebes-makak. På Sulawesi hedder den yaki.

Udseende Sulawesi-makakken er helt sort, med undtagelse af rød/pink farve på bagdelen. Den har en meget kort hale på 1,5-2,5 cm. Ansigtet er nøgent, og på toppen af hovedet har den en hanekam med 5-15cm lange hår. Øjnene er rødbrune. Hanner er næsten dobbelt så tunge som hunner.

Levesteder Sulawesi-makakken lever i regnskovene på den nordøstlige del af øen Sulawesi i Indonesien og på et par mindre øer ud for Sulawesi. Dens status er kritisk truet, og antallet på Sulawesi er de seneste 40 år faldet med 80 % til omkring 4-6.000 individer.

Forskning Sulawesi-makakken er den eneste primat (ud over mennesker) der kan udvikle type II diabetes og er derfor vigtig i forskning.