Torsdag fik seks elever på Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens (SOSU FVH) hue på. De har gennemført en EUX-uddannelse, hvor de kombinerede en studentereksamen med SOSU-assistentuddannelsen. Der var ikke mange til at fejre det, men alligevel var fejringen næsten “normal” og eleverne meget stolte.

Flagene, champagnen og ikke mindst studenterhuerne var fundet frem på SOSU FVHs Vejle-afdeling, hvor de seks elever går. Fejringen blev ikke helt som normalt med store taler og et virvar af mennesker, men foregik i stedet efter Covid-19 anbefalinger, der betød, at eleverne kunne sidde med deres familier ved et bord og hygge sig, og efterfølgende gå hver til sit.

Som traditionen foreskriver, så stod de glade elever klar, når deres klassekammerater havde været inde til eksamen. Der lød opmuntrende ord, når tårerne trængte sig på før den afsluttende eksamen og under voteringen fra læreren og censor. Efterfølgende var det jubeltid, når eksaminanden kom ud fra lokalet og havde fået sin karakter. 

– Det er simpelthen så dejligt. Det er den bedste dag for SOSU FVH. Vi færdigjorde seks elever med studentereksamen og en social- og sundhedsassistentuddannelse. Det er næsten dobbeltglæde, siger SOSU FVH’s leder for Vejle-afdelingen, Grethe Thing, og kommer ind på uddannelsen:

– Det de får med EUX indenfor SOSU er, at vi får unge mennesker ud i kommuner og regioner, der har en god erhvervsuddannelse og har en gymnasialuddannelse og en tilgang til viden, kreativitet og innovation, da de er vant til studie og fordybelse, siger Grethe Thing.

EUX-uddannelsen er forholdsvis ny, og Grethe Thing forventer, at der vil komme en stigende efterspørgsel for det i fremtiden.

– Det bliver endnu et sæt i viften af uddannelser, da vi har gode og traditionelle assistenter og får en gren med pædagogisk assistenter og social- og sundhedsassistenter, siger Thing.

Caroline Kirkemann med huen på. (Foto: AVISEN)

En af de elever, der fik hue på er Caroline Kirkemann, som vi talte med.

Det er superfedt at være færdig, konstaterer hun og kommer ind på, hvilke felter hun kan komme ud og arbejde i nu:

Det kan være i psykiatrien, på et sygehus hvor jeg er på en stuegang eller ude, hvor det er “bedstemor”, der skal passes, siger Caroline Kirkemann.

Hvad er det, der tiltaler dig ved faget?

– Det er, at mennesket er i fokus og man skal sørge, for at alle har det godt, og så tiltaler det mig at være en del af det danske sundhedssystem, som fungerer rigtig godt, siger Caroline Kirkemann.

Netop det danske sundhedssytem er kommet meget i fokus under Covid-19, og det gør det specielt for Caroline.

– Det er mega dejligt, og man føler, at man er værdsat på en anden måde og føler sig vigtigere end normalt og er en del af beredskabet, siger Caroline Kirkemann og oplyser, at hun selv var i praktik på sygehuset, da pandemien brød ud i foråret 2020.

Den nye EUX-student kommer ikke til at gå og kede sig. Mandag starter hun i nyt job, og efter sommerferien skal hun læse videre.

Jeg starter på et plejecenter i Vejen, og så skal jeg læse til sygeplejerske om et halvt år, siger Caroline Kirkemann og konstaterer:

– Hvis jeg bliver for længe i faget, så kan det være sværere at komme videre, siger hun med henvisning til, hvis hun arbejder i flere år på et plejecenter eksempelvis.

Om EUX Velfærd:

Med en EUX Velfærd har man både en erhvervsuddannelse og en to årig studentereksamen, der giver adgang til videregående uddannelser.

Uddannelsen har tre faser. Det starter med grundforløb 1, hvor man har både erhvervsrettede fag samt gymnasiale grundfag. På grundforløb 1 EUX Velfærd udvikler man sig erhvervsfagligt og får studieforberedende kompetencer.

På grundforløb 2 er der fokus på de forskellige faglige områder, der har betydning i arbejdet med børn, unge, voksne og ældre. Desuden fortsætter de gymnasiale fag og arbejdsmetoder.

På hovedforløbet veksler man mellem skole- og praktikophold, hvor den teori, som man lærer på skolen, bliver prøvet af i praksis og man løbende får nye færdigheder. Man fortsætter arbejdet med såvel erhvervsfaglige som gymnasiale opgaver og aktiviteter.

EUX Velfærd til SOSU-assistent varer fire år og syv måneder, mens EUX Velfærd til pædagogisk assistent varer fire år. Begge er inkl. grundforløb 1 og 2.

0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer