Fredericia AVISEN elsker den gode historie. Denne gang går turen til Skærbæk og et noget anderledes iværksætteri. Sara Mosberg Iversen er, siden en konference med sit arbejde, blevet bidt af den japanske kultur og i særdeleshed kimonoer.

Vi besøger Sara Mosberg i sit hjem i Skærbæk, her bor hun sammen med sin mand, parrets tvillinger og den lille hund, Chika. Der er ikke meget Japan over adressen og det første jeg støder på efter at have banket på døren, er lyden af en hund. Det er Chika, som efter at have lagt sig på ryggen og blevet kløet, er særdeles ufarlig.

Sara Mosberg er blevet 45 år. Til dagligt er hun lektor på Syddansk Universitet, hvor hun underviser og forsker i medievidenskab. Gennem sit arbejde var hun til en konference i Japan. Her faldt hun pladask for den japanske kultur. Hun er en stor Haruki Murakami fan. (En af de mest kendte og populære japanske forfattere, red.)

Sara har siden første besøg i Japan, haft stort interesse for alt japansk i almindelighed, og i særdeleshed litteraturen og popkulturen. Hun forsker også i spil og anime i dag. Sara drømte om at komme tilbage til Japan, hvorfor Tokyo blev destinationen for de to første rejser. Den første rejse skete, da tvillingerne var to år gamle. 

På en rejse, spørger en veninde Sara, om hun ville købe en japansk kimono med hjem, hvilket hun gerne vil. I første omgang tænker Sara, at den er dyr, men så opdager hun, at man kan købe dem som vintage. De smukke kimonoer laves med dedikeret håndarbejde. Materialet er fin silke, men alligevel bliver kimonoerne solgt, som når vi i Danmark går ind i en second-hand-forretning.

Mosbergs
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Kimonoerne tændte en gnist i Sara, og gav hende ideen om at drage til Japan og hente vintagekimonoer, som hun kunne sælge i Danmark, samtidig kunne hun lære mere om den japanske kultur, som hun elsker så meget.

Selvom hendes arbejde på universitetet tager meget tid, så kom kreativiteten til hende igen, da hendes mand desværre blev syg af kræft. Han er dog rask igen, men lysten til at tegne og skabe kom snigende. I hendes yngre dage ville hun gerne være forfatter og skrive digte. “Man kan vel sige, at jeg er en slags forfatter i dag på universitetet, det er bare faglitteratur”, griner Sara.

Indkøbet af den første kimono og den genfundne kreativitet blev startskuddet til det der i dag hedder, “Mosbergs”.

“I nogle år havde jeg drømt om at kunne starte noget, der var mit eget. Mit arbejde er rimeligt krævende og jeg bruger hovedet, men jeg har også en kreativ åre”, fortæller Sara.

Den japanske kultur

Sara har flere oplevelser fra sine ture til Japan – Solens rige, hun er ikke alene om at købe vintagekimonoer. De unge japanere køber også flotte aflagte kimonoer.

Hun undersøger steder på nettet og må ofte klare handlerne med nik og buk. “Ikke alle steder kan de snakke engelsk, men ellers kommunikere vi på lommeregneren, dens sprog er universelt”, siger Sara.

Der er forskel på Tokio, også Koyoto, hvor hun lige har været. I Koyoto er priserne lidt højere, og så er der meget mere trafik. “Når man kører i bus, er der så mange mennesker i bussen, at man spekulerer på om man nogensinde kommer ud igen”, siger Sara.

Hun måtte også forlade en lille butik på 5 m2, der lå på anden sal. Butikken var fyldt med kimonoer fra væg til loft. Hun kunne desværre ikke kommunikere med indehaveren, så det blev bare til et besøg. “Der er også en stor del i det, som handler om eventyret”, siger Sara.

Mosbergs
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Sara havde sin søn med i Koyoto og hun så, at der var en udstilling om sværd, hun tænkte, at det lige var noget for hendes søn at se.

“Vi havde forestillet os, at det var sejt og med masser af samuraier. Det viste sig at være en meget lille udstilling kun med klinger fra sværd, der var masser af mennesker i alle aldre, der betragtede klingerne, nikkede til dem og anerkendte det store håndværk. De helt unge havde sat sig ind i håndværket, de viser en stor kærlighed til kultur og tradition i Japan”, siger Sara.

“Jeg er introvert, men Japan er et samfund, der på en måde med høflighed og distance gør, at det er rart at rejse i for mig. I Indonesien er folk mere anmassende og vil røre ved dit hår og hud. Jeg føler mig veltilpas i Japan, hvilket godt for min person. Japans design minder også lidt om de danske traditioner og så er vi også lidt reserverede”, siger Sara

Mosbergs

Nu har Sara så nået et godt skridt hen ad vejen og har startet sin webshop og laver aktiviteter på Instagram. “Det med vintage kimonoer blev opstarten, jeg drømmer om at kunne forandre og sælge mere almindeligt genbrugstøj også. Det at forandre noget eksisterende, så det bliver genbrugeligt, det æstetiske aspekt i at vi skal være bedre til at værdsætte diverse ressourcer og genbruge det, det kan jeg godt lide. Jeg er en stor genbrugsentusiast”, siger Sarah.

Mosbergs
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Det er primært kvinder, der køber hendes vintagekimonoer, men fornyligt fik hun en henvendelse fra en mand på Instagram. Så nu er det første sæt netop indkøbt fra Koyoto og på vej ud til kunden.

Sara starter i det små, der er et par fysiske butikker i København med kimonoer, hvis hun skal udbygge det, skal det være en kombination med flere varer. Hun har dog lige designet et produkt, der også er Inspireret af Japan. Det hedder, “Furoshiki” og kan bruges til at samle stof til f.eks en taske.

Mosbergs
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Det var et meget inspirerende møde, både med Sara og japansk kultur.

Se mere til Mosbergs her

skal køre indtil 6.december
Annonce