Fredericia AVISEN besøger Depotgården på en stille dag i fæstningsbyen, der er nærmest kun vinden, der følger mig ind i det gamle garnisonssygehus. Jeg besøger huset, fordi systuen er i gang med er spændende projekt.

Depotgården er et stort hus, men sjældent er jeg blevet mødt med så meget nærvær. Jeg starter med en kop kaffe i cafeen og så er det tid til et besøg i systuen. Jeg kan godt høre maskinerne, men der er næsten stille for kommunikation. Inde i systuen er 14 kvinder i gang med at sy stof poser og de er dybt koncentrerede. Næsten som på en samlebåndsfabrik sendes den ene farverige udklippede stofpose videre for at til sidst at blive strøget og lagt i bunke. Jette Wolthers er en af de mange frivillige kvinder, der har kastet sig over projektet og hun er bindeled til Fredericia Bibliotek.

“Vi kom ind i projektet fordi jeg er formand for brugerrådet på biblioteket, Jytte Bræmer foreslog at vi skulle skifte plasticposerne ud med stofposer. Det er et problem med alt det plastic og på den måde her så kan vi gøre en “lille” forskel, det synes jeg var en fabelagtig ide”, siger Jette.

Jette er vild med at sy, så vild at hendes svigersøn holder øje med muligheder for stofrester.

Stofposefabrikken fremviser det færdige produkt. (Foto: Thomas Lægaard/Fredericia AVISEN

“Jeg har en svigersøn som kører som lastbilchauffør. En gang imellem kommer han til en fabrik i Grenaa, der hedder Wernerfelt. De producerer arbejdstøj. Når de laver prøver, har han tit haft sække med hjem med rester, fordi han ved, at jeg elsker at sy. Jeg sagde, at jeg godt kunne skaffe stoffet til projektet, og det der kommer fra Wernerfelt er så stærkt, at man kan bære en elefant i sådan en stofpose”, griner Jette.

Symaskinerne spinder mere end et kattehjem. (Foto: Thomas Lægaard/Fredericia AVISEN

Det stof som systuen på Depotgården laver stofposerne af, er rester fra produktion af arbejdstøj som skal holde på for eksempel boreplatforme. Jette er også frivillig på det lokale Teater Malstrøm, hvor hun tidligere har syet et scenetæppe af rester fra Wernerfelt. Med de billeder af scenetæppet og et par ord om projektet med stofposerne var der banet vej for et samarbejde. Før jul kom der et opkald, at svigersønnen godt kunne svinge lastbilen forbi og det er det stof, der er foldet ud blandt 14 medlemmer af Depotgården i dag på systuen.

Snorlige kommer de ud i samme kvalitet. (Foto: Thomas Lægaard/Fredericia AVISEN

“Man kan som menneske godt føle sig magtesløs over for klimaet, så føler man jo, at man kan gøre noget her. Der var ikke mange betænkeligheder ved alle dem, der sidder her og arbejder på projektet. Vi sidder 14 kvinder og syer i dag, Vi har før lavet sådanne konkrete projekter, det er ret sjovt, og så giver det en masse socialt. Folk har virkeligt tændt på det og synes det er en god ide”,siger Jette.

De orange signalfarver skiller sig ud.(Foto: Thomas Lægaard/Fredericia AVISEN

Det er en sand fornøjelse at følge aktiviteterne og der er ingen tvivl om, at det er noget man gør i fællesskab og der er stolthed i at hjælpe miljøet.

Der skal syes 150 stofposer, men damerne er indstillet på at sy nogle flere, så det når vi nok. Vi skar det hele i sidste uge, så alt er klar og det er jo næsten en lille fabrik, vi har her. Vi har faktisk allerede snakker om at lave en version som er lidt mindre”, slutter damerne med et smil.

https://www.ibc.dk/nyheder/infomoeder-paa-ibc/
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer