Sponsoreret af Lead Supply

Sammenlægning af lån: Har du flere lån er der en sandsynlighed for, at du både kan spare penge og få et bedre overblik over din økonomi. Samlelån vinder i stigende grad indpas hos danskere, som en løsning til at få økonomien på ret køl. Bliv klogere på samlelån her og om det er noget for dig.

Samlelån er stadig for mange en ukendt størrelse. Men mange danskere har faktisk indirekte stiftet bekendtskab med denne lånetype, uden at de ved det. Dette er nemlig denne type lån, som der oftest anvendes i det landskendte tv-program ‘Luksusfælden’. Dette er ikke ens betydning med, at samlelån kun er for dem med en skrantende, dårlig økonomi. Samlelån dækker blot over en lånetype, som kan hjælpe med at skabe et bedre overblik over økonomien, hvis man har mere én et lån. 

I stedet for at betale gebyrer til mange forskellige udbydere, skal du med et samlelån kun betale til en udbyder. Ved et samlelån, har man kun én långiver, som sørger for at indfri dine tidligere lån, og sammenlægge dem til ét. På den måde er det en lånetype, som er skabt til folk, som allerede har flere forskellige lån, som man kæmper lidt med at få betalt af. Det kan f.eks. være at man har taget et forbrugslån eller to for meget, som har præget af lidt for høje rente eller gebyrsatser. Har man flere mindre skyldige beløb, defineres dette også som klatgæld. Har man klatgæld ved flere forskellige långivere, kan det blive en uoverskuelig affære at holde styr på kreditorer, låneaftaler samt indfrielse af gæld.

Har du gæld flere steder og overvejer om en sammenlægning af lån er relevant for dig, kan du undersøge dine muligheder online, evt. med en god låneguide. Det er ikke i alle tilfælde at et samlelån kan betale sig, derfor kan det være en god ide at undersøge markedet først og anvende en låneberegner. Dermed kan du finde ud af, om en samling af dine lån, vil gavne din økonomi. I nogle tilfælde kan man blive hurtigere gældfri samtidig med at man spare penge på omkostningerne.

Hvilke lån kan og bør man samle?

Det er typisk lån, hvor der ikke er stillet nogen sikkerhed, som man med fordel kan lægge sammen i et samlelån. Det gælder eksempelvis de såkaldte forbrugslån eller billån, som ofte kan være præget af en høj rente. De adskiller sig eksempelvis fra lån til en bolig. Her har banken nemlig boligen som en pant. Det vil sige, at hvis du ikke kan tilbagebetale dit lån, har banken din bolig som sikkerhed. På den måde kan banken overtage din bolig, hvis du pludselig ikke kan overholde aftalen.

Men hvis et lån ikke har en sikkerhed, har man ikke den samme pant. Det kan jo eksempelvis være, at pengene er blevet brugt på at rejse, forbrugsgoder eller noget tredje, som ikke længere har nogen økonomisk værdi. Den slags gæld kan samles i et samlelån. Der findes gode eksempler på, folk som har sparet mange penge ved at sammenlægge deres lån. Mange ser det nemlig som en måde, hvorpå man kan få ro og overblik over økonomien og sine afbetalinger.

Hvor og hvordan finder man det bedste samlelån?

Der er findes forskellige udbydere af samlelån. Priserne er selvfølgelig forskellige, så man bør se sig godt for, i jagten efter det billigste. En god indikator er altid at kigge på ÅOP, da denne dækker over de årlige omkostninger ved lånet. Der er dog flere faktorer som man bør forholde sig til, inden man søger om sammenlægning af sine lå. Til at starte med skal man være opmærksom på det maksimale lånebeløb. Et muligt samlelån skal kunne dække alle lån du har, og derfor skal du kunne låne det beløb, som dine eksisterende lån tilsammen udgør. Du skal altså først sikre at du har mulighed for at låne en passende sum, i forhold til hvad du allerede skylder.

Dernæst kan det være værd at tage et kig på løbetiden og afdrag. Denne skal gerne hænge sammen med din nuværende økonomi. Du skal sørge for, at dit budget er realistisk og at du kan betale tilbage på dit nye, samlede lån. Det giver ikke megen mening at sætte et ambitiøst, højt mål for den månedlige afbetaling, hvis du realistisk set ikke kan betale pengene. Så er det bedre at lave en aftale, hvor du betaler mindre bidder hver måned over en længere periode. Uanset hvad bør du se dig godt for og lave de nødvendige beregninger, så du kan sikre en rentabel løsning.