Banken har sagt ja, og håndværkerne er klar, men det tager i gennemsnit 39 dage, før Fanø Kommune har sagsbehandlet byggetilladelsen, og arbejdet med at bygge huset kan gå i gang. Blandt de sydjyske kommuner er der kortest ventetid i Esbjerg og Tønder, hvor papirarbejdet er klaret på i gennemsnit syv dage. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunen har modtaget alle dokumenter i forhold til byggesagen, og byggesagen dermed er fuldt oplyst. Ventetiden skal derfor vurderes ud fra, at det udelukkende er den tid, som kommunen tager om at behandle byggesagen.

– Esbjerg og Tønder er kommet ned på en af Danmarks mest effektive sagsbehandlingstider. Det er virkelig flot, og det giver en god oplevelse hos borgere og virksomheder, der gerne vil bygge i lokalområdet.  Fanø derimod, og for den sags skyld også Fredericia, Kolding og Sønderborg kunne godt trænge til at se lidt nærmere på, om der er noget, de kan skrue på for at gøre ventetiden kortere, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Mellem tre og fem uger er langt tid at vente, særligt når ventetiden er opgjort fra det tidspunkt, hvor kommunen har fået alle dokumenterne i sagen. Det bør kunne gøres bedre.

Ifølge Dansk Byggeri Sydjylland bør sagsbehandlingen af en byggetilladelse kunne klares på højst 14 dage i gennemsnit.

– Sydjylland har heldigvis flere kommuner, der allerede klarer den disciplin til topkarakterer. Det gælder ud over Esbjerg og Tønder også Billund, Vejle, Aabenraa, Varde og Vejen. Det kan vi godt være stolte af, og det giver en god oplevelse for alle dem, der gerne vil investere og bygge i de kommuner. Her er der effektiv sagsbehandling og dermed også service, siger Michael Mathiesen.

Vallensbæk er den kommune i Danmark, som har den korteste sagsbehandlingstid. Her klares byggetilladelserne i gennemsnit på kun fire dage, mens Ringsted har landets længste ventetid på i gennemsnit 60 dage.

Middelfart: 8 dage   (10 dage – Sagsbehandlingstid 2015 )
Fredericia: 25 dage  (55 dage – Sagsbehandlingstid 2015)
Vejle: 11 dage         (15 dage – Sagsbehandlingstid 2015)
Kolding: 25 dage      (23 dage – Sagsbehandlingstid 2015)

Se hvor lang ventetiden er i din kommune her