Mundbind er blevet hverdag for danske caféer, restauranter og barer. Mundbindene skal på de ansatte og for alle kunder der bevæger sig på beværtningen. Siddende gæster er fritaget, så på det område er der ikke sket noget synderligt. Men alligevel vil jeg gerne stille spørgsmålet: Stopper folk med at gå på café med de nye retningslinjer?

Cafélivet i Fredericia har udviklet sig positivt over de senere år. Når eftermiddagssolen rammer er der oftest fyldt på de lokale caféer, til stor glæde for hele byen. Man kan hurtigt lige drikke en kop kaffe efter arbejde eller nyde en kold øl en fredag eftermiddag.

Sådan var verden og livet i Fredericia i hvert fald indtil for nyligt. Statsminister Mette Frederiksen pålagde beværtninger at iføre sig mundbind – og gæsterne om at gøre det samme. Det skal forhindre smittespredning må vi forstå – og så er det med til at sikre, at gæsterne sætter sig ned. For det er når de sidder ned, at beværtningen kan sikre den nødvendige afstand.

I og for sig er det vel ikke træls for den almindelige cafégænger at der nu er indført nye retningslinjer. Jovist skal man have et mundbind med i tasken, så man er klar til den spontane kop kaffe, men de 5 minutter (max) man bruger på at bestille, finde sig til rette og gå på toilettet klarer man nok lige at have mundbind på. Men betyder det noget? Betyder det noget for gæsterne, at det nu er en smule mere bøvlet at tage på café?

Jeg har ikke svaret, men jeg har en idé om hvordan det ender. Jeg tror, at det ender med svigtende omsætning for caféerne, hvilket i sidste ende kan betyde enden for en eller flere af dem. Hvorfor tror jeg så det?

Det er der flere årsager til. Dels tror jeg det handler om, at selvom det kun er lidt bøvlet, så er det alligevel meget bøvlet. Den spontane tur på kaffebar frister ikke når man tænker på at man skal iføre sig et mundbind. Man er desuden tvunget til altid at have det med i tasken – og ellers er den tur på café jo bare aflyst for den dag. Før fik jeg det til at lyde som en lille ting at have det med – og at have det på når man bestiller og går rundt.

Det var helt bevidst, for jeg tror langt hen ad vejen at det handler om hvilket mindset man har med ind i det – og hvilke andre forudsætninger der ligger bag. I går talte jeg med et par af mine venner her i Bruxelles, hvor mundbind er en skal-ting alle steder. Vi talte om hvor meget man egentlig lige sætter sig ind på en café for at drikke en kop kaffe, en cola eller en øl blot for at få en halv times pause fra mundbind.

Så sent som i weekenden var vi på gåtur rundt i byen – og det foregår altså med mundbind på. Vi nåede at sætte os et par gange, blot for lige at slippe for mundbindet i en kort periode.

Så det handler måske om det mindset man tager med sig. I Bruxelles er det en fornøjelse at gå på café, fordi man her får lov til at slippe for sit mundbind. I Danmark er det noget bøvl at tage på café, for her skal man huske mundbindet.

Men når alt ovenstående er sagt: Så husk at støtte op om caféerne. I mange år har fredericianerne brokket sig over manglende liv i gaden – nu er det her, så skal vi også stå sammen om at hjælpe dem gennem denne krise. Det er bøvlet at huske sit mundbind, men hav altid et i tasken – og tag hellere et cafébesøg for meget end for lidt.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer