Julen falder bedre i år end sidste år – i hvert fald når vi taler trafikprognoser. Ganske vist bliver den 23. december julens helt store rejsedag ligesom sidste år, men skal man tro de store trafikaktører, bliver trafikbelastningen på landsplan noget mindre Lillejuleaften i år. Det skyldes, at mange danskere i år tager juleferie allerede fra den 18. december, og dermed kan juletrafikken blive spredt ud over flere dage.

Sådan bliver juletrafikken – til lands
På skinnerne forventes der som sædvanlig travlhed i dagene før og efter jul. DSB har sat ekstra tog ind for at håndtere det øgede antal rejsende.”Vi kan se, at der er godt gang i salget af billetter til jul. Der er stadig pladser, men vil man være sikker på at sidde ned på turen, så er det en god ide at få købt pladsbilletterne i god tid,” siger Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB.

Spidsbelastning i toget Lillejuleaften
Der er særlig rift om pladserne den 23. december fra kl. 9 til kl. 17. Der er ganske vist indsat tre ekstra tog-afgange for at sikre tilstrækkeligt med pladser netop på denne tid af dagen, men hvis man kan lægge sin rejse uden for dette tidsrum, vil man opleve, at der er mere plads i togene.Under alle omstændigheder lyder anbefalingen fra Tony Bispeskov: ”Køb billetten i god tid og mød op i god tid på rejsedagen.”

Juletrafikken – til vands
Meldingerne fra Storebæltsforbindelsen og fra Vejdirektoratet er, at trafikpresset omkring broen forventes at blive størst den 23. december om eftermiddagen fra kl. 15 til kl. 19 og efter jul den. 26. december omkring middag og hen over eftermiddagen fra kl. 11 til kl. 17.”Selv om dagene op til jul og dagene lige efter juleaften i perioder er travle, plejer trafikken også her at køre uden store ventetider, netop fordi man i Storebælts betalingsanlæg er forberedt på det og sørger for, at der er tilstrækkeligt personale. Du skal altså bare køre afsted, når det passer ind i dine egne planer,” lyder anbefalingen i Storebæltsforbindelsen orientering om juletrafikken.

…. og i luften
Til gengæld forventes der travlhed på et helt andet tidspunkt i Københavns Lufthavn i Kastrup.”Fredag den 18. december ser ud til at blive den travleste dag hos os. Afgangenes mest travle tidspunkter ligger fra kl. 5 til kl. 8 om morgenen, mens de fleste ankomster sker mellem kl. 18 og kl.20,” siger Sisse Roland Hansen fra Københavns Lufthavne A/S pressetjeneste.På den anden side af juleaften er den samstemmende forventning, at trafikken vil glide, men alligevel lyder rådet, at man afsætter god tid til komme hjem fra juleferie.

God plads på tanken juledag
Til gengæld er der god plads på tankstationerne i juledagene. Hos energiselskabet OK, der har godt 600 tankstationer i hele landet, oplyser man, at antallet af tankninger er lavt i juledagene.”Antallet af tankninger selve juleaften og juledag ligger betydeligt under gennemsnittet for december. Det er dage, som ofte tilbringes sammen med familien, og der køres ikke så meget” siger Lene Bonde, der er kommunikationschef i OK.