Byrådet har vedtaget, at der skal laves en ny midtbystrategi i Fredericia. Men hvad skal der ske? Ejendomme Danmark kommer med et bud, der kan gøre byen mere ejendomsvenligt. Ejendomsmægler N.H. Billund kommer også med et konkret bud på, hvordan man kan gøre byen mere attraktiv for borgere og de handlende.

Det seneste skud på stammen i Fredericia Kommunes byrum er, at der er kommet trafikbomme op i Gothersgade Syd, der gør, at man ikke kan køre igennem den del af gaden uden for tidsrummet 06:00 – 09:00. Det blev vedtaget for blandt andet at fremme cafélivet i området og forlænge gågaden i retning mod Kanalbyen, som fortsat ekspanderer med nye projekter, der ser dagens lys og som dermed skaber liv i den del af Fredericia centrum, men også binder den gamle og den nye bydel sammen.

Der er kommet vejbomme op i Gothersgade Syd. (Foto: AVISEN)

De næste skridt kan være mange, og går man en tur i byens gader, taler med kunder, butikker og eksperter, så er der mange meninger, ideer og tanker. Meget har også allerede været prøvet, men det ser ikke ud til at hjælpe.

Debatten om at gøre Vendersgade til en sivegade er for alvor blusset op, og flere peger på at parkeringsmulighederne kan sætte gang i forretningen – omvendt hænger det ikke sammen med en grøn profil at lokke flere biler ind til centrum.

Hos Ejendomme Danmark, der blandt andet som organisation repræsenterer grundejerforeninger og ejendomsmæglere, kommer underdirektør, Morten Marott Laursen, med et bud på, hvad man kan gøre i Fredericia Kommune.

 – Der er brug for moderne tidssvarende boliger, butikker og byrum i alle byer som Fredericia. Det, vi drømte om i går, er ikke det samme som i dag, og dermed stiller udviklingen nye krav til de ejendomme, der bygges og renoveres. Udviklere og ejere bruger typisk mange ressourcer på at udvikle et projekt, så det er bæredygtigt i dets lokalmiljø og rummer de funktioner, borgerne lige der har brug for. Fredericia Kommune bør dog fjerne særskatten på erhvervsejendomme – dækningsafgiften – som Fredericia stadig pålægger det lokale erhvervsliv. Det kan gøre Fredericia centrum endnu mere ejendomsvenligt, siger underdirektøren.

Vi har forholdt ejendomsmægler N.H. Billund til Ejendomme Danmarks forslag med at fjerne dækningsafgiften. 

– Det er nemt at sige, at man skal fjerne den, da det ikke bare er lige til, men hver afgift, der fjernes er en god idé, da det gør det nemmere at leje ud, konstaterer Billund.

Underground er en af de butikker, der er flyttet fra Vendersgade og om i Gothersgade. (Foto: AVISEN)

I stedet peger ejendomsmægleren på en anden løsning.

– Det er meget enkelt, man skal åbne Danmarksgade og så skal man have fem-seks parkeringspladser af 30 minutter i sivegaden. Som det er nu, så leder man trafikken i den forkerte retning, når man kommer ind igennem Danmarksport og tager svinget rundt ved gågaden i Venders- og Danmarksgade og kommer op mod volden. Hvis man ikke kender byen godt, så havner man pludselig i Oldenborggade og bliver ledt væk fra centrum. Det forekommer ikke fornuftigt, synes jeg. Man skal huske, at gågaden i Danmarksgade blev etableret i starten af 00’erne med en to års prøvetid, men man tog det aldrig op politisk igen. Hvis vi går ca. fem år tilbage var der en del ledige lejemål i Danmarksgade, og ikke i Vendersgade. Da Føtex flyttede var det tomt der, hvor det lå i Gothersgade, og ser man Fredericia i dag er der nærmest kun ledige lejemål i Vendersgade, siger N.H. Billund, der ikke vil gå ind i debatten om at åbne Vendersgade op:

– Det har jeg ikke nogen holdning til, men jeg synes, at det vil være en god idé at lave lejligheder i stueplan for at skabe liv og lave et andet miljø. Som det er i dag, så er der efterspørgsel for restaurationer, frisører og skønhedssaloner. Der er syv-otte ledige butikker i Vendersgade, men de skal nok blive lejet ud, fordi der ikke er andet at vælge mellem. Hvis man vil til Fredericia er der kun Vendersgade at slå sig ned i. Jeg tror, at det vil hjælpe Vendersgade, hvis Danmarksgade bliver til en sivegade, men kommunen skal komme på banen. Man har haft et møde mellem gaderne og ejerne, men der mangler et fællesoplæg mellem ejerne og kommunen. Man skal huske, at lejerne flytter, men ejerne er der stadig. Det kan man se på det seneste års tid, hvor Underground, Amoc og Geist og Gnist er flyttet fra Vendersgade til Gothersgade, siger N.H. Billund og slutter:

– Det der mangler er, at kommunen tager intiativ til at udarbejde planer. Skal diskuteres med ejere og grundejere, det har man ikke gjort. Der er mange forslag. Jeg kan huske for 20 år tilbage , at det eneste der kunne redde Fredericia var, hvis Jensens Bøfhus kom. På sociale medier var der også debat om, hvad der skulle være i det gamle Føtex i Gothersgade, og der var der bud på Søstrene Grene og det fik man. Byen er interessant, synes jeg. Hvis vi kigger på de seneste par måneder har vi lejet bygninger ud til store koncerner, så byen er interessant og vi skal nok få fyldt den op.

Det er ikke historisk nyt at bymidter udvikler sig, og detailhandlens udvikling de senere år kalder på løsninger, kreativitet og fornyelser, men hvilke? Det har vi spurgt lokalpolitikerne i Fredericia om i den næste artikel om byens centrum.

Læs også

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer