Steen Wrist Ørts er politisk ordfører for den socialdemokratiske byrådsgruppe i Fredericia Byråd. Her i en lille solstråle på den danske sommerhimmel ser han sammen med Fredericia AVISEN tilbage på det første halve år på den lokalpolitiske scene. Et halvt år ingen havde regnet med skulle ende hvor det gjorde.

“Vi startede på toppen af en højkonjunktur. I starten af året havde vi en del lokalplaner på programmet, der skal udnytte det økonomiske opsving. Så er det klart, at da Corona så kom, så var det på tide at overveje om vi overhovedet havde set toppen. Indtil videre ser det ikke ud til, at vi endnu har set toppen”, indleder Wrist samtalen om det politiske år indtil nu.

“Vi har set en stor privat drift i de lokalplaner vi har arbejdet med. Der er blandt andet et nyt hotel på vej til Kanalbyen, der er boliger på vej på Nørrebrogade og kæmpe byggerier i vores transportcentrum i Taulov. Men med Corona kom også en stigning i de offentlige investeringer. Vi nærmer os et historisk anlægsbudget på op imod 500 millioner kroner, der rummer de i forvejen planlagte ting og de nye ekstrainvesteringer”, forklarer han.

“Var det klogt, kunne man spørge? Meget af det er penge vi skulle bruge alligevel ud i overslagsårene. Vi har foregrebet ting rettidigt. Jeg er glad ved, at vi gjorde det. Vi er helt overbevist om, og det ligger i vores DNA, at man skal investere sig ud af kriser og holde hånden under beskæftigelsen”, slår Wrist fast.

“Den anden side var at vi havde et velfærdssamfund som vi skulle have til at fungere. Det første er at få slået ring om vores ældre, som vi har under pleje. De skulle sikres. Også det at skulle lukke skoler ned. Det var ikke det sværeste”, fortæller Wrist og fortsætter:

“Jeg synes at vores kollegaer i børn- og skoleudvalget, i senior- og handicapudvalget og forvaltningen har gjort det rigtig godt. Jeg er også forældre selv til tre drenge- og jeg har prøvet hjemmeskole. Det var ikke uden problemer at oprette diverse profiler – og nej jeg synes ikke vi kom godt nok fra start, ingen havde prøvet det før. Jeg tror til gengæld vi har lært meget der kan være til gavn i fremtiden. Vi prøver også her med 7000 stemmer at samle op, hvor vi har fået flere tusinde inputs tilbage igen. Det skal samles op nu den viden. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi har lært noget”.

“Noget er sat midlertidigt i gang, blandt andet ekstra rengøring på skolerne. Det er op til budgettet om det skal fortsætte. Det vil vi da kigge på i efteråret. Det kan godt være, at det er det der skal til, men det er op til budgetforhandlingerne. Jeg tror i hvert fald ikke det har gjort det værre, at der er gjort ekstra rent”, siger Steen.

“Forhåbentligt er Corona snart slut, men det har desværre ikke de store udsigter lige nu. Det første jeg tror vi skal tage hånd om, det er det her med vores beredskaber. Det kan komme når som helst med en ny nedlukning. Det vi kan gøre som kommune det er virkelig at lytte til fagfolkene og de anbefalinger der kommer. Jeg er ikke politiker med viden om alt, jeg er politiker med holdninger om meget. Derfor er vi optagede af hvad fagfolkene siger. Også den faglighed der er uden for Fredericia”, fortsætter han.

“Jeg vil gerne på vegne af Socialdemokratiet sende en stor tak til kommunens 4.000 medarbejdere. De har godt nok haft stort ansvar i at Fredericia kom godt igennem det her. Men Fredericia Kommune er også selv en arbejdsplads, hvor personalet også har arbejdet hjemmefra. På mit eget område har de behandlet byggesager hjemmefra – og det har de gjort til UG. Jeg tror ikke altid at borgerne har vidst om de ringede på rådhuset eller hjem, for de har fået den samme gode service. Det fortjener de stor ros for”, siger den politiske ordfører og fortsætter:

“I særdeleshed også vores sundhedspersonale, den borgernære kontakt på skoler og i jobcentret blandt andet. Det er stærkt gået. Jeg har følt mig tryg hele vejen igennem som byrådsmedlem. Vi er blevet klædt godt på og krisestaben på rådhuset med direktionen har virkelig vist stort lederskab. Det gør mig tryg som lægmand”.

“Det er svært ikke at have svar. Som far ikke at kunne sige til sine børn, at de ikke skulle i skole, at vi ikke havde en tidshorisont. Svaret “det ved jeg ikke”, det synes jeg var svært som far. De første dage under nedlukningen kørte News i baggrunden. Til sidst ville det ikke gå derhjemme, for når man så en udsendelse var der flere spørgsmål end man hørte. Børnene skulle pludselig lægge øre til ting som ikke engang voksne kunne forstå”, fortæller Wrist.

“Så har vi haft en genåbning, hvor jeg vil nævne vores midtby og vores handelsliv, der godt nok har været gennem en elevatortur så stor at man ikke kan forestille sig det. Deres livsgrundlag blev rykket væk. Det var afhængige, kan man få hjælp, kan man ikke? Det synes jeg vi i Fredericia har stået sammen om at få lavet de her tiltag der har holdt hånden under vores handelsliv. Jeg gik op ad gaden for at komme herhen – og det var liv i byen. Det er fantastisk”, forklarer Steen.

“Man kan finde storbyer ude i Europa, der virker mere tomme end Fredericia midtby gør. Sommerens vejr har ikke endnu været den største hjælp, men jeg synes at de aktiviteter der er med #sommerifredericia bliver taget godt imod – og det viser at det var det hele værd. Nu arbejder vi videre i Byforum sammen med handelslivet om at sikre hvordan vi får skabt den bedste juleby vi kan huske. Det er der sat en del penge af til at gøre godt. Det glæder jeg mig helt vildt til. Det bliver bygget op i efteråret, så vi fastholder det her momentum”, fortsætter han.

Annonce

Nu nævner du selv byforum, det er jo også en af de tiltag der er sat i værk i 2020. Hvorfor er det vigtigt med politisk inddragelse her?

“En midtby er en af de vigtigste vækstmotorer til alle mulige ting, eksempelvis bosætning. Derfor er det afgørende tiv har en aktiv bymidte. Det er også vigtigt for dem der bor her, det drikke kun for at lokke folk til. Jeg tror ingen af os har en interesse i en død midtby. Fremtiden er ikke at man har det antal handelsbyer man har i dag. Der skal bruges knofedt alle steder for at skabe alternativer. Det har vi sindet at gøre her i Fredericia. Ja, nethandel stiger og den bliver. Men vores by kan noget andet. Den kan skabe oplevelser. Det gør den for fuld flor”, svarer Steen.

Så er der også en sag, som vi ikke kan komme udenom. Fredericia Teater?

“Vi var godt klar over at situationen var alvorlig. Det var kendt inden årsskiftet. Vi behandlede det også i november første gang – og så har vi haft det til genbesøg. Det første der ramte mig da konkursbegæringen kom, det var tristhed. På alle tænkelige måder”, siger Steen og fortsætter:

#Fredericia Teater har været et fyrtårn for Fredericia, et stort fyrtårn. Noget vi mange af os har været meget stolte af. Når det så er sagt, så vil jeg siger, at det har været et skuffende forløb. Vi har et byrådsmøde hvor vi ender med en udtalelse, hvor vi udtaler en kritik af de informationer vi har fået. Det synes jeg er en fuldt ud berettiget kritik. Det er svært at lave beslutninger på det grundlag, når vi ikke kender sagens omfang. Kurator har gjort sit arbejde færdigt nu og det læner vi os op af”.

#Nu har vi sat gang i en proces med Demokrati- og Borgerudvalget for at få taget en grundig debat kom hvad vi skal nu. Selvfølgelig skal en by som Fredericia have et teater. Det har de fleste byer. Men hvilket teater skal vi have? For os er det helt afgørende, at det bliver en bæredygtigt konstruktion, hvis der bliver en konstruktion. Der skal være en kontruktion der kan bære det”, slår Wrist fast.

“Men ellers afventer vi og ser hvad det videre arbejde udvalget sammen med borgerne går i gang med. Men teateret har været en succes, det vil jeg gerne understrege. Men det er klart, at træerne gror ikke ind i himlen. Der kommer en diskussion om hvilket teater vi skal have, hvis vi skal have et. Den skylder vi hinanden at være grundige omkring”, lyder det fra Wrist.

Snakken nåede meget længere omkring og rundede en del forskellige punkter fra det politiske halvår. Her er opridset de største ting, men du kan læse mere om det første halvår her:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer