Uanset om det regner, fryser eller sner, slider vintervejret hårdt på vores biler. – Både af hensyn til sikkerheden og pengepungen er det en god idé at være på forkant og gå køretøjet efter i sømmene ved indgangen til vinteren, siger centerleder Peter Brøchner fra Euromaster i Fredericia, der ud over at være dækspecialister også udfører alle slags autoreparation og -service på deres værksteder over hele landet, herunder serviceeftersyn, olieskift samt udskiftning af bremser.

Netop bremserne er det første område, som bilisterne ifølge Peter Brøchner bør sætte fokus på. – Det er en rigtig god idé at få bremserne skilt ad og smurt regelmæssigt, da man på denne måde kan komme en dyr reparation eller udskiftning i forkøbet – for selvom man er opmærksom på larm og skurren, kan det være svært at mærke, om bremseklodserne er slidt ned, lyder det fra centerlederen, der også anbefaler at tjekke håndbremsen regelmæssigt. – Hvis man ikke har styr på sine bremser, er man til fare for sig selv og andre, tilføjer han.

Tjek slitage på vinterdækkene
Dækkene er i sagens natur også væsentlige for sikkerheden om vinteren. – Man bør altid køre med korrekt lufttryk, og så er det sund fornuft få vinterdækkene på, så snart der er risiko for nattefrost, både af sikkerhedsmæssige årsager, men bestemt også fordi der er god økonomi i at bruge de rigtige dæk til den rigtige årstid. Desuden må dækkene ikke være nedslidte. Herhjemme er mindstekravet til dækmønstrets dybde på 1,6 mm, men vi anbefaler 3 mm eller mere. Det er også en god idé at tjekke, om slitagen er ens på hele dækfladen. Hvis ikke, kan det være tegn på, at styretøjet er slået skævt eller indstillet forkert, siger centerlederen, der i øvrigt påpeger, at hver femte dansker kører på nedslidte dæk.

– Gode dæk med tilstrækkelig mønsterdybde forbedrer din bils sikkerhed og køreegenskaber. Desuden kan man spare rigtig mange penge ved at køre med korrekt lufttryk, da dækkene slides langsommere, samtidig med at benzinøkonomien forbedres, understreger Peter Brøchner.

Kontrollér kølersystem og batteri
Under motorhjelmen er der flere punkter, man bør kontrollere. På kølersystemet anbefaler Euromaster først og fremmest, at man tjekker kølervæskestanden. Det gælder især ældre biler, som ikke advarer om lav væskestand.

Desuden er det en god idé at tjekke bilens lys, viskerbladenes kvalitet samt målerstanden på sprinklervæske og motorolie. – I øvrigt bør man også få efterset batteriet, da det oftere strejker i det kolde vejr. I fem graders frost har batteriet mistet halvdelen af sin fulde kapacitet. Desuden kan ir på batteriet også give startproblemer, forklarer Peter Brøchner, der påpeger, at det kan være svært at se på batteriet, om det er slidt. I dag er de fleste batterier vedligeholdelsesfri, og som tommelfingerregel bør man udskifte batteriet, når det er cirka fem år gammelt.

Tjekliste: Få bilen i topform til vinteren
· Bremserne bør skilles ad og smøres, og håndbremsen justeres.
· Kør på vinterdæk. Tjek lufttrykket, om slitagen er ens, samt om mønsterdybden er mindst 3 mm.
· Tjek kølervæske- og oliestanden, viskerblade samt lys.

Euromaster er europæisk markedsleder inden for dæk og dækserviceløsninger. I Danmark har kæden 43 dæk- og autoservicecentre. Læs mere på www.euromaster.dk. De anførte anbefalinger er generelle. Derfor er det altid en god idé at søge rådgivning hos dit lokale dæk- og autoservicecenter.

(Foto: Euromaster )