Corona, corona, corona. Det er starten på de fleste tilbageblik på 2020 – og for dette tilbageblik for Fredericias 2020 fylder pandemien en del. Det har ikke kun været negativt for Fredericia, det har også medført historiske muligheder for byens udvikling.

Da 2020 startede lignede det et år som så mange andre. Budgettet skulle udmøntes, byrådets beslutninger helt op til sidste time på Meldahls Rådhus skulle føres ud i livet. Et mulighedskatalog – eller sparekatalog om man vil – blev byttet ud med et historisk flot budget, hvor der blev investeret fremfor sparet. Det var takket være en engels tålmodighed, at man ventede til sidste øjeblik.

Det var sådan året startede. Der skulle fortsættes en udvikling, som et modigt byråd har arbejdet for siden det seneste valg i 2017. Men året 2020 skulle vise sig at være alt andet end en fortsættelse.

Corona-pandemien ramte Danmark. Der blev lukket ned fra Christiansborg – og det gav et af de mest travle år i Fredericia Kommune og for den krisestab, der arbejdede i døgndrift på at få enderne til at mødes. Der skulle findes løsninger på alt fra nedlukningen af skoler, omlægning til online undervisning, nødberedskaber til børn der af den ene eller den anden årsag ikke kunne være hjemme. Det handlede om at finde løsninger for byens socialt udsatte, der skulle træffes hårde beslutninger på ældreområdet.

Byens skoler lukkede ned, daginstitutionerne gjorde det samme. Kommunens medarbejdere skulle arbejde hjemmefra – og det samme gjorde det meste af det private erhvervsliv også. Det gav logistiske udfordringer og en række spørgsmål til hvordan man lige fik det hele strikket sammen. Der var pladskrav, rengøringskrav og meget andet der skulle styr på. Men det blev løst, asfalten blev lagt imens vi kørte på den. Det har krævet hårdt arbejde og vigtige beslutninger. Det fortjener noget respekt, at der virkelig er blevet arbejdet hårdt for vores alles bedste – og i en tid hvor ingen anede hvad i morgen ville bringe.

Men Corona-pandemien, nedlukningen og forsøget på at redde den danske økonomi gav kommunerne en historisk mulighed for at tænke langsigtet og tænke ind i en byudvikling, der ellers normalt er stærkt begrænset af anlægslofter. Kombineret med en unik lånemulighed til en næsten utænkelig lav rente, så havde kommunerne chancen for at tænke fremtiden ind allerede i 2020.

Den mulighed greb Fredericia Byråd til fulde. Der blev sat historiske mange anlæg i gang. Der blev investeret massivt i Fredericias bygninger, i legepladser, i cykelstier og flere andre projekter. Der blev tænkt fremsynet, der blev tænkt store tanker. Alle partierne kunne se sig selv i et eller flere af projekterne, så uden den store ballade blev investeringerne sat i gang – og her ved udgangen af 2020 kan vi se projekterne stå færdige, et efter et.

December-måned skulle vise sig at blive historisk i Fredericia. Det kom bag på mange, undertegnede inklusiv, da Jacob Bjerregaard meddelte sin snarlige afgang. En sag om et huskøb var grundlaget, da Ekstra Bladet i artikel efter artikel kørte på den nu afgående borgmester. At det skulle være den sag der fældede Bjerregaard er højest overraskende, for der er ikke noget nyt i den. Det hele har været fremlagt før. Men i december 2020 blev det for meget. Bjerregaard meddelte sin afgang – og i starten af det nye år bliver en ny konstitueret, Steen Wrist Ørts tager over hvor Bjerregaard slipper.

Hvis jeg her afslutningsvist skal kigge frem mod det nye år, så er det med mere ro i maven end der har været de sidste 9 måneder. For vaccinen er kommet, den er ved at blive distribueret – og snart kommer flere nye vacciner til. Det giver håb, optimisme og mulighed for, at vi igen kan få reel politik at se i 2021. 2020 blev et år i sygdommens tegn, lad 2021 blive et år i optimismens tegn.

Læs med på nogle af årets største historier:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer