Coronapandemien er måske på tilbagetog i Danmark, men den er langt fra slut, vil jeg lige starte med at slå fast. Der er ikke noget med at holde store fester, ligge i store klumper og slikke sol eller andet der involverer mange andre mennesker. For så ryger det her altså i vasken, den bebudede forhøjelse af forsamlingsrestriktionerne begynder at være noget vi skal skubbe længere og længere ud.

Men det er ikke kun i Danmark der er Corona. Der er over det meste af verden – og det meste af EU. Her arbejder man på højtryk med hjælpepakker, der desværre ikke rigtigt hjælper Danmark – for vi klarer det faktisk rigtig godt. Men der er også forhandlinger om hvordan EU bedst kommer ud af krisen.

Er det her enden på Den Europæiske Union? Blev Mette Frederiksen spurgt da hun efter torsdagens EU-topmøde stillede jeg frem for pressens spørgsmål. “Hvem er det, der får lov til at definere, om det her er slutningen på Europa?”, spurgte Statsministeren tilbage.

For det her er og skal ikke være enden på det europæiske samarbejde, for det bidrager på så mange fronter positivt til det danske samfund. Men der er også ting vi skal være bekymrede for. Men en af dem har Mette Frederiksen, som Statsminister for Danmark, takket nej tak til. En fælles gældshæftelse er ikke på tale, hvis det står til Mette Frederiksen og dermed til Danmark. 

Det er en klog beslutning. Det er en stærk udmelding. Nok er vi i Danmark ikke særligt store, men vi skal sætte foden ned når tid er – og det er tiden nu. Vi har i mange år hørt om den italienske økonomi der mildest talt sejler, den spanske økonomi der også er presset – og nu begynder vi også at høre, at den store motor, Tyskland, nu også begynder at have det voldsomt svært.

Derfor er det ikke en god idé for Danmark at indgå i en fælles gældshæftelse. Jovist er det en solidarisk tanke, og for et land som Danmark der i høj grad bygger på solidaritet kunne det da være oplagt at takke ja – men heldigvis har Danmark takket nej.

“Europa står i en anden situation på grund af corona. Men det gør landene også, for corona-krisen betyder også, at det danske budget også ser anderledes ud”, sagde Mette Frederiksen blandt andet torsdag aften. “Der er ingen tvivl om, at der skal genereres midler til de lande, der har størst behov. Men det skal ikke ske via fælles gældsstiftelse”, slog hun fast.

Med det slår hun fast med syv tommers søm, at Danmark ikke skal være med til at hæfte for anden gæld end den vi givetvis selv måtte optage. For det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer