Torsdag eftermiddag kom nyheden om, at Karsten Byrgesen har valgt at skifte titlen som løsgænger ud med titlen som medlem af Nye Borgerlige. For arbejdet i Fredericia Byråd betyder det formentlig ikke det store. Man må forstå på både Byrgesen og Nye Borgerliges øvrige partifolk, at der stort set kun er fællestræk i den politik som Byrgesen har stået for og den politik som Nye Borgerlige gerne vil stå for. Men for Dansk Folkeparti lægger det her kun yderligere pres på.

Et historisk flot valg i 2015 blev ved valget i 2019 erstattet med en historisk nedtur. Og her taler vi altså om Dansk Folkeparti, der gik fra at være det største parti i den regeringsbærende blok til at være markant mindre. Meningsmålingerne peger nu i retningen af endnu en nedtur, for Dansk Folkeparti står til at have et tæt løb med Nye Borgerlige i forhold til hvem der er bliver det største parti. Nye Borgerlige har siden starten stormet frem, deres rolle som underdogs er nu skiftet ud med rollen som førerhund – i hvert fald er de på vej frem, hvor de tætteste konkurrenter fra Dansk Folkeparti står til at gå tilbage.

Men hvorfor er det her nu aktuelt i Fredericia og i en lokal kontekst? Det er det fordi, at den lokale stemmeadfærd i store træk minder om den nationale – så når det går skidt landspolitisk, så mærkes presset også kommunalpolitisk. Men at Karsten Byrgesen har valgt Nye Borgerlige, ja det lå måske lidt i kortene. Hvis han ville genvælges til næste valg, så skulle det foregå på en partiliste, ellers havde det været en umulig opgave at blive valgt. Men at det er nu han træder ind, det giver et stort pres på Dansk Folkeparti.

De står historisk svagt i meningsmålingerne, de er presset helt i bund og flere steder hører man medlemmer ytre en tvivl om hvorvidt Kristian Thulesen-Dahl er den rigtige formand for partiet. Der bliver brugt kræfter på at skælde ud på en ansat i integrationsstyrelsen fremfor at bruge tid på at skabe politiske resultater. Det virker for mig at se som om, at Dansk Folkeparti er afsporet. Lokalt kæmper de en kamp. Inger Nielsen gik forrest i kampen mod klapning af slam, men her er tale om en sag hvor blandt andet Karsten Byrgesen også har været meget fremtrædende. Susanne Eilersen kæmper for de ældre, for sundhedshuset og sammen slår de et slag for både børnene og et mere retfærdigt jobcenter med flere midler. Så de har ikke givet op lokalt – men fra nu bliver presset kun større.

Med lige over et år til valg kan Karsten Byrgesen nå at slå sit navn fast med 7-tommer søm. Jeg tror ikke at nogen er i tvivl om hvem Byrgesen er, men med at parti i ryggen har han nu mulighed for at skabe sig større omtale – og han bliver talerør for Nye Borgerlige, der ellers ikke har været et stærkt parti i Fredericia. Men det er de for alvor blevet med Karsten Byrgesens skifte.

Jeg er spændt på at se hvordan Dansk Folkeparti kommer til at klare det her yderligere pres. Inger og Susanne kæmper deres kamp, men kan de modstå den store succes og fremgang som Nye Borgerlige har fået på landsplan? Og så bringer jeg lige en helt anden spiller med ind i det her også: For hvad med Venstre?

Det er ingen hemmelighed, at stort set alle medlemmer i Nye Borgerlige har en fortid i Dansk Folkeparti eller Venstre. Så det er der deres stemmer kommer fra, de kommer fra to partier der i forvejen ikke står alt for stærkt. Men måske kan deres redning være, at fredericianerne ved det seneste valg stemte mere borgerligt end set længe. Det kan give den nødvendige plads til, at både Dansk Folkeparti, Venstre, Nye Borgerlige og Konservative kan finde vejen til byrådet. Men det bliver tæt – og hvem ved, måske bliver det hele afgjort på hvem der er i valgforbund med hvem (igen)?

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer