Lotte Rod fjernede for 10 år siden en hånd fra sit lår. En hånd der tilhørte nu forhenværende Politisk Leder Morten Østergaard. Hændelsen er tilgivet – og Østergaard betalte en dyr pris for håndteringen. Men tilbage nu står et parti med en ny Politisk Leder. Men hvordan står Radikale Venstre så?

En fejlslagen håndtering af en sag, som mange beskriver som værende en bagatel, kostede Morten Østergaard dyrt. Meget dyrt. Hans parti, Radikale Venstre, har fået ny leder efter, at Morten Østergaard stod frem. Han mødte pressen og fortalte ærligt om forløbet.

Det er håndteringen og ikke hånden, må man forstå på Radikale Venstre. Det virker som et meget fornuftigt rationale, for jovist er der tale om en adfærd der har overskredet Lotte Rods grænser, men det var en hændelse der er tilgivet. Det er bare svært at tilgive en ledelsesmæssig håndtering af en sag, hvor inhabilitet ikke blev anset som værende en position Morten Østergaard skulle befinde sig i. Det kostede ham, men har det også kostet partiet?

Det har kostet partiet. Det har kostet dem dyrt. For det første har de mistet en leder, der havde formået at skabe et rimeligt sammenhængende Radikale Venstre, om end Østergaard stod for en mere skeptisk linje i forhold til regeringen end en anden strømning internt i partiet.

Det kom også til udtryk da der skulle vælges en ny politisk leder. Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard, to erfarne politikere fra samme parti – men med vidt forskellige tilgange til blandt andet samarbejdet med Regeringen. Hvor Lidegaard er mere midtsøgende og kompromissøgende fortsætter Østergaards regeringskritiske linje – og måske bliver den endda mere udtalt med Sofie Carsten Nielsen, der ikke altid fremstår som den mest positive omkring Mette Frederiksen og hendes regering.

Udover at Radikale Venstre nu har fået en ny Politisk Leder, så skal de også genfinde deres identitet. De bliver af mange anset for værende et parti med en ”perfekthedskultur”, forstået på den måde at de tit står på moralens side når der skal tages politisk stilling. Blandt andet var det et radikalt folketingsmedlem, der for ganske få uger siden bad om at få Udenrigsminister Jeppe Kofod fyret, fordi han for 12 år siden havde samleje med en blot 15-årige kvinde. Den rammer lige tilbage i Radikale Venstre nu, hvor Morten Østergaard er stået frem, efter at en lang række politisk aktive kvinder stod frem i Politiken under overskriften ”En blandt os”, hvor de fortalte om grænseoverskridende handlinger i deres politiske virke. Heriblandt fandt man også en række radikale kvinder.

Debatten er vendt, Radikale har tabt. Den ramte lige tilbage hvor den kom fra, lige ned i det Radikale hjerte.

Hvordan beskriver man så den tilstand Radikale Venstre befinder sig i? Det vil jeg lade Folketingsmedlem for Radikale Venstre, Jens Rohde, om at forklare:

Følelserne kommer instinktivt, de kommer ærligt. Det grådkvalte folketingsmedlem siger alt om hvor partiet står. ”Alle har tabt på det her”, siger han.

Læs også

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer