I mere end hundrede år har der været et socialdemokratisk styre i Fredericia, med undtagelse af fire noget rodede år under ledelse af Venstre. Siden har Jacob Bjerregaard blot høstet stemmerne her i byen. Flere har efterspurgt et borgerligt modspil, et borgerligt sammenhold. Men hvem havde dog troet, at startskuddet på en fælles borgerlig valgkamp skulle være genbrug?

9.574.

9.221.

Hvad er det for nogle tal som den journalist bare smider ud i starten af hans artikel? Det er stemmetal fra Kommunalvalget i 2017. Hvilke stemmetal? Det første er Jacob Bjerregaards personlige stemmetal – og det næste er det samlede stemmetal for Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre. Til sammen! Til det kan vi så lægge, at Socialdemokratiet i øvrigt nåede et samlet stemmetal på 15.261. Med det står det altså klart, at der skal hentes lige i omegnen af 3.500 stemmer fra Socialdemokratiet til de borgerlige, hvis de vil udfordre det socialdemokratiske flertal. Vil man tilmed vælte det socialdemokratiske styre, ja så skal der endnu mere til.

9.432.

12.340.

Nu gør han det igen. Finder tilfældelige tal frem. Men det er ikke tilfældigt. Førstnævnte er Socialdemokratiets stemmetal ved sidste års folketingsvalg. Det sidste er Konservative, Dansk Folkeparti og Venstres stemmetal ved folketingsvalget, samlet selvfølgelig. Hvorfor har jeg valgt at finde de her tal frem? For at vise, at der er forskel på landspolitik og lokalpolitik. Men også for at understrege, at det er borgerlige vælgere i Fredericia – og at der samlet er flere borgerlige vælgere end socialdemokratiske vælgere.

Forhenværende Borgmester og nuværende byrådsmedlem Kenny Bruun Olsen har flere gange nævnt, at han har savnet et sammenhold blandt de borgerlige. At han er så stolt at det borgerlige resultat fra folketingsvalget. Hvis det skal blive til noget i forbindelse med et kommunalvalg, så skal der samarbejdes. 

At det blev genbrugsdagsordenen der skulle samle de borgerlige var der nok ikke mange der havde set komme. Jeg ved godt, at man også kan tale om det som en frihedsdagsorden, en dagsorden imod unødigt bureaukrati og så videre. Men de stod sammen i samlet flok. Først med markante udmeldinger fra den konservative lejr, meldinger fra Dansk Folkepartis byrådsgruppe, der fra starten fandt opbakning både hos Venstre og løsgænger Karsten Byrgesen.

Enighed. En fælles kamp. Vedholdenhed. Det virkede. Jeg skal ikke sige hvorvidt genbrugspladsen på Industrivej alligevel ville være åbnet på mandag eller om det var et vedholdende borgerligt tryk der gav udslaget. 

Var det her indledningen på en fælles borgerlig kamp i Fredericia? Eller ender vi med interne stridigheder, mangel på valgforbund og dermed tabte mandater? Det må tiden vise. Men genbrug blev sagen der samlede det borgerlige Fredericia efter den tumultariske tid fra 2009 til 2013.

Følg
Notikation om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen
5 måneder siden

Test af det borgerlige sammenhold:
Hvem er borgmesterkandidaten til byrådsvalget i 2021? Ét navn!

Tommy Rachlitz Nielsen
Tommy Rachlitz Nielsen
5 måneder siden

I de borgerlige partier tror vi på demokratiet og derfor er det vælgerne og valgresultaterne der afgør det.

Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen
5 måneder siden

Tommy, du er jo undskyldt, for du kender ikke Fredericias lokale politiske historie. Men så skal jeg fortælle (og du må gerne kalde det belære) dig om de faktiske forhold i jernindustrien. Det bliver du så af én der har været tæt på dette forhold i over 40 år.at de borgerlige i Fredericia der har givet valget mellem en borgmesterkandidat fra blå blok og en fra rød blok, læs Socialdemokratiet.
Da vælgerne så gav de borgerlige magten, fordi de fravalgte Socialdemokratiet og den siddende borgmester, så måtte vi igennem den tort, at være den sidste kommune hvor man, efter mange ugers dit-dyt og dat, fik sig forhandlet færdig om borgmesterposten.
Så nøglen for de borgerlige til at få mulighed for at skaffe sig magten ligge i at kunne pege på én borgmesterkandidat – og kun én.

Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen
5 måneder siden

– der er lidt rod i mit indlæg og jeg kan ikke rette det! Efter “40 år”. skal der stå:
Problemet for den borgerlige blok har altid været at de ikke har fået sig organiseret så de borgerlige i Fredericia har givet valget imellem en borgmesterkandidat fra blå blok, eller én fra rød blok – læs Socialdemokratiet.

Tommy Rachlitz Nielsen
Tommy Rachlitz Nielsen
5 måneder siden

Jeg er udemærket bekendt med Fredericias historie, også politisk. Heldigvis er Dagens Danmark ikke som for 30 eller 40 år siden. Ja, lige nu kan vi ikke engang sammenligne med sidste år. Er der en ting jeg har lært her i livet så er det at ting forandrer sig, og den forandring er jeg naturligvis bedre rustet til en dem der lever i fortiden.